Tribina ‘Istina o Istanbulskoj konvenciji’
Kategorija:
Vijesti

IMGP5034U Centru za mlade ”bl. Miroslav Bulešić” Riječke nadbiskupije 29. siječnja u održana je tribina Istina o Istanbulskoj konvenciji koja je izazvala veliko zanimanje i okupila brojne zainteresirane. Na početku tribine prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu u Centar povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije, vlč. Marko Šarić. Predstavio je predavače tribine nakon čega je prepustio riječ prvom predavaču, Ladislavu Ilčiću iz udruge Glas roditelja za djecu – GROZD.

Ladislav Ilčić je u svom izlaganju objasnio je kako je riječ o Konvenciji Vijeća Europe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja je napisana 2011. u Istanbulu te je s toga poznata i kao Istanbulska konvencija. Konvencija ima za cilj sprječavanje nasilja u obitelji, što nikome nije sporno, objasnio je Ilčić, ali je istaknuo koji su momenti u njoj neprihvatljivi. Neki dijelovi konvencije idu u smjeru promocije doktrina rodne ideologije koja, kako je rekao, može donijeti brojne štetne posljedice za obitelj i društvo. Ta se ideologija vodi stavom da je rod društvena kategorija i da se čovjek rađa bez roda, iako ima spolna obilježja. Naveo je niz bizarnih slučajeva promjene roda, ali i zakonskih regulativa, koje su posljedica promicanja rodne ideologije. Istaknuo je kako se tu govori o ideologiji jer unatoč brojnim pokušajima znanstvenog dokazivanja ove teorije ona nije znanstvenom utemeljena.

Više o tome rekao je mons. Nikola Radić, svećenik Krčke biskupije koji već niz godina prati razvoj ovog fenomena. Prisutne je potaknuo da se dobro informiraju o ovoj temi jer ta se ideologija već provlači na mala vrata u mnoge dokumente i obrazovne ustanove, vrtiće, škole..- „Nije rodna ideologija usmjerena samo protiv obitelji, rodna ideologija je usmjerena prvenstveno protiv čovjeka, cilj joj je raščovječenje. Uništiti u čovjeku sliku o sebi koju on ima, prirodnu i pogotovo kršćansku, vjersku, da je čovjek slika Božja“, objasnio je Radić.

Okupljenima se obratila i predstavnica udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR gđa. Sonja Kolić koja je govorila o djeci i njihovom razvoju te kako bi rodna ideologija mogla utjecati na njih. Istaknula je kako su odrasli (roditelji, učitelji, odgajatelji…) kao modeli jako važni za razvoj djece te da bi promicanje rodne ideologije moglo imati vrlo teške posljedice po njihovo psihičko i tjelesno zdravlje.

 

Skip to content