„Trauma rastave i razvoda braka i obitelji“
Kategorija:
Vijesti

web-aracic2U okviru programa Tjedna ZA obitelj, kojega u Riječkoj nadbiskupiji organizira Ured za obitelj, u ponedjeljak 5. veljače u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci održan je Međudekanatski susret za sve svećenike i redovnike. Tom prigodom predavanje na temu: „Trauma rastave i razvoda braka i obitelji“ održao je dr. sc. Pero Aračić. Skup je započeo molitvom te pozdravom riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića i voditelja Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivana Nikolića.

U kritičkom promišljanju o navedenoj temi dr. sc. Aračić je na početku pojasnio kako je rastava proces koji je počeo prije nego li su se parovi formalno i fizički razišli, te da je ulazak u još zamršeniji proces – priprava formalnog razvoda. Sve to uzrokuje traume koje vrijeme nužno ne liječi. U svemu tome ispitivanja su pokazala da svećenici i župnici nisu poželjni sugovornici bračnim parovima koji prolaze kroz krize, upozorio je predavač. Govoreći o podacima istaknuo je da se u vremenskom razdoblju od 1970. do 2015. godine prosječno godišnje razvede 5.000 parova, odnosno sveukupno 225.000. Oko pola milijuna osoba prošlo je kroz takve traume. O tome se nedovoljno govori iako je riječ o ljudima koji su dio naše zajednice i prošli su naše pripreme za brak, kritički je primijetio predavač.

web-aracic1Na osobit način osvrnuo se na djecu koja su zahvaćena rastavama braka svojih roditelja. U razdoblju od 1970. do 2016. oko 200.000 djece bilo je uključeno u procese rastave svojih roditelja. Ta djeca prolaze traume koje imaju utjecaja na njihovo zdravlje i međuljudske odnose. Istraživanja su pokazala kada ona odrastu i uplove u bračnu luku, u prvih pet godina braka čak 25 % njihovih brakova doživi istu sudbinu kao i brakovi njihovih rastavljenih roditelja, upozorio je Aračić. Dodao je da se Crkva i društvo u dovoljnoj mjeri ne bave ovom problematikom.

Kao moguća preventivna rješenja predložio je veću otvorenost župnih ureda za potrebe razgovora bračnih parova i obitelji, kao i zapošljavanje stručnjaka koji bi surađivali s biskupijskim Uredima za obitelj.  Također, potrebno je u župama stvoriti ozračje prihvaćanja, stajati na pomoći sa crkveno-pravnim uputama te pomoći u integraciji u aktivnosti župne zajednice osobama koje su prošle ili prolaze bračne krize. Predavač je osobit naglasak stavio na nužnost pastoralnog praćenja bračnih parova. Zaključujući predavanje apostrofirao je papu Franju koji poziva Crkvu i crkvenu zajednicu da budu i naprave ‘bolničke šatore’ jer su mnogi izranjeni u svakom smislu. Tkivo naroda i tkivo Crkve postalo je bolesno, upozorio je predavač na kraju.

web-aracic3U raspravi koja je uslijedila otvorena su pitanja formacije svećenika za ovu problematiku u pastoralu s obiteljima. Istaknuta je nužnost individualnog pristupa svakoj obitelji, te težnja za kvalitetnijim pristupom. Upozoreno je na negativan trend pada broja vjenčanja u župama Riječke nadbiskupije prema kojemu tek desetak župa ima više od pet vjenčanja godišnje. Ovom prigodom najavljene su pripreme za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 15. i 16. rujna održati u Solinu. Važno je sada krenuti s pripremama, a potrebne materijale svećenici, župnici i obiteljski animatori mogu dobiti u Uredu za obitelj Riječke nadbiskupije, kazao je voditelj Ureda mons. Nikolić.

Skip to content