Svečana proslava župnog blagdana u Brodu na Kupi
Kategorija:
Vijesti

web-Marija Magdalena - IMG_7090U nedjelju 22. srpnja u župi sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi euharistijskim slavljem i svečanom procesijom proslavljen je župni blagdan. Misno slavlje predvodio je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ivanom Devčićem. Posebnost proslave  župnog blagdana u ovom goranskom mjestu bilo je sudjelovanje biskupa ukrajinske grkokatoličke crkve: mons. Bohdana Dzyurakha, C.Ss.R., kurijalnog biskupa Ukrajinske grkokatoličke crkve, titularnog biskupa Vagade te tajnika Sinode Ukrajinske grkokatoličke crkve te mons. Yaroslava Pryriza, biskupa Sambir – Drohobytchke eparhije (Galicija). Uz četiri (nad)biskupa nazočilo je i pet svećenika od kojih su dvojica iz Riječke nadbiskupije, dvojica iz Ukrajine i jedan iz Zagrebačke nadbiskupije. Na početku misnoga slavlja pozdravnu riječ uputio je mons. dr. Ivan Devčić i tom prigodom iskazao radost zbog ovako dostojanstvene proslave župnog blagdana sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi, ne samo za ovu župu, nego i Riječku nadbiskupiju.

U propovijedi mons. Puljić rekao je kako ne krije sreću i zadovoljstvo što se nalazi u ovom malom mjestu i u ovoj župi. Osvrnuvši se na priočitane svetopisamske tekstove podsjetio je na rečenicu sv. Augustina: „Duša naša čezne za tobom Gospodine i nemirno je srce moje dok u tebi ne otpočine“.  Tako nemirno srce očitovala je sveta Marija Magdalena. Znamo kako je i ona otišla krivim putem. Jednoga dana odlučila se protiv svih pravila doći pred Isusa i suzama svojim oprala mu noge, a kosama svojim ih obrisala. Osjetila je potrebu doći i reći: „Učitelju dragi, tebe sam tražila, a bila sam na krivom putu. Oprosti mi!“, rekao je propovjednik. Dodao je da su se susjedi snebivali,  a najviše se bunio učenik Juda koji je bio iznenađen što je ona uzela skupocjenu mast, a mogla ju je unovčiti. Isus joj je rekao:  „Ženo oprošteni su ti grijesi. Idi i ne griješi više“. Marija Magdalena ove riječi i ovaj očinski susret neće nikada zaboraviti, kazao je propovjednik.

web-Marija Magdalena IMG_7101Govoreći o značenju blagdana sv. Marije Magdalene i njegovoj poruci mons. Puljić je kazao kako je ova svetica imala privilegiju biti prva vjesnica Kristova uskrsnuća. “Kakva milost i kakav dar. Isus je odgovorio na njezinu ljubav i pažnju. Kada su svi pobjegli s Kalvarije, Isus čvrsto zakopan u grob, zapečaćen, ona je otišla još jednom u svojoj intuiciji na grob izliti ulje, pomazati ga i doživi nešto što nikada očekivala nije. U tom susretu gdje ga ona nije prepoznala, govori njezino ime: ‘Marijo!’. Njoj se tada otvoriše oči i govori ono nešto spontano što samo vjernik može reći: ‘Učitelju!’. Tako ona postaje prva vjesnica njegova uskrsnuća.”

 

37685786_248443539096714_164541545729490944_nU nastavku je podsjetio na procesiju koja je prethodila misnom slavlju. Sudjelujući u procesiji svjedočimo vjeru u živoga Krista. Poruka današnjeg blagdana je da budemo svjedoci da mi vjerujemo u njega. Da vjerujemo Kristu koji nam je darovao život i kada pogriješimo, On će nam pomoći, da budemo njegovo učenici. Da vam Marija Mgdalena bude primjer Kristiove učenice kako bi svi bili njegovi svjedoci, zaključio je propovijed mons. Puljić.

Nakon misnog slavlja vjernike je pozdravio župnik vlč. Josip Tomić. Župnik se također osvrnuo na procesiju kazavši kako se posljednja izvan crkvenog dvorišta održala 1948. Godine čime je ovo prva procesija nakon 70 godina u Brodu na Kupi. Župljani su nakon svete mise (nad)biskupima uručili prigodne darove, a euharistijsko slavlje glazbeno je animirao crkveni zbor iz Plešca.

Skip to content