Stotine mladih dočekalo Vrhovnog poglavara Salezijanske družbe
Kategorija:
Vijesti

web-salezijanci2Salezijanska zajednica i Salezijanska obitelj u Rijeci proslavila je 25. i 26. svibnja stoljeća prisutnosti salezijanaca u Rijeci i 25. godišnjicu djelovanja Salezijanske klasične gimnazije kao ustanove s pravom javnosti.

Oko 400 mladih iz Rijeke, Zagreba, Slavonije, Njemačke radosno je u petak 25. svibnja dočekalo u riječkom Oratoriju Vrhovnog poglavara Salezijanske družbe don Angela Fernandeza Artimea, desetog nasljednika sv. don Ivana Bosca na čelu Salezijanske družbe.   Tom prigodom don Angel je poručio da je danas, više nego ikad, svijetu potrebna karizma don Bosca. “To kažem jer je ovo moj 78. posjet nekoj državi u 4 godine i vidim da su vjerska okruženja nadasve različita. Također, kulturološki se razlikujemo od muslimanskog svijeta, no predstavljajući se u ime don Bosca mladima osjećam da se vrata otvaraju. Mladi su otvoreni i bit će uvijek otvoreni. Znači, želimo raditi s vama, biti s vama jer ste nam najvažniji. Svijet je potreban karizme don Bosca – njegovog odgojnog puta. Na tom putu odgoja najvažnije je odgajati srce po uzoru na don Bosca. Mi odrasli trebamo ići u susret mladim po cijelome svijetu. Trebamo znati kako vam prići i doći vam u susret po primjeru don Bosca.”

web-salezijanci3Nakon susreta u Oratoriju u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji održana je svečana akademija u povodu 100. godišnjice salezijanske prisutnosti na Kvarneru i Rijeci 25. godišnjicu djelovanja Salezijanske klasične gimnazije kao ustanove s pravom javnosti. Na Akademiji su uz don Fernandeza Artimea, bili i riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zamjenik riječkog gradonačelnika dr. Nikola Ivaniš i svi su oni riječkoj Salezijanskoj zajednici i SKG izrazili čestitke i zahvalnost na njihovom djelu, posebno na radu s mladima.

Dan kasnije, u subotu 26. svibnja don Fernandes Angel blagoslovio je dograđeni dio Gimnazije koju će od sada moći pohađati oko 300 učenika. Također, Vrhovni poglavar posjetio je kuću sestara kćeri Marije Pomoćnice te predvodio svečano euahristijsko slavlje u dvorištu Oratorija. Na misi je uz brojne hrvatske salezijance, svećenike iz Riječke nadbiskupije, koncelebrirao don Marko Košnik sudjelovao provincijal slovenskih salezijanaca, i salezijanci iz venecijanske provincije, jer nekada je zajednica u Rijeci pripadala tim dvjema provincijama.
web-salezijanci1U prigodnoj propovijedi don Fernandez Angel  prisjetio se dolaska prvih salezijanaca i izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli opstanku ove redovničke zajednice u Rijeci.  U nastavku je  istaknuo da je pred zajednicom lijepa budućnost o čemu svjedoče obitelji i mladi s kojima se susreo. “ Postoje prekrasne obitelji. Vi mladi ste plod toga. Vi ste nada. To nam govori Gospodin. To nam govori i don Bosco.”  Dodao je da su vrata salezijanske zajednice otvorena svima te da ovo nije vrijeme u kojemu bismo se trebali bojati drugih.

Tijekom mise svoja obećanja pred vrhovnim poglavarom dalo je pet salezijankih suradnica iz Rijeke, dok su drugi članovi Udruženja salezijanaca suradnika obnovili obećanja. Po završetku mise  provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić,  uputio je riječi zahvale. Također, prigodnu riječ na misi uputio je i ravnatelj salezijanske zajednice u Rijeci don Dragutin Detića. Na kraju euharistijskog slavljna salezijanski suradnici su don Angelu predali dar.  Nakon mise uslijedio je ručak, poslije kojeg su mladi iz Rijeke i Zagreba odmjerili snage u malom nogometu te se u poslijepodnevnim satima emotivno oprostili s Vrhovnim poglavarom koji je posjet Hrvatskoj nastavio u Splitu.

Skip to content