“Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti”
Kategorija:
Vijesti

 

web-bogovicU Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u srijedu 16. svibnja predstavljena je knjiga gospićko-senjskoj biskupa u miru mons. dr. Mile Bogovića “Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti”. O djelu su govorili Božidar Petrač, urednik biblioteke Duh vremena, Ante Bežen, priređivač, Goran Crnković, predsjednik riječkog ogranka MH te autor mons. dr. Mile Bogović. Djelo je izašlo u nakladi Alfe d.d., a događaj su organizirali Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupija i Matica hrvatska – ogranak Rijeka.

Govoreći o razlozima predstavljanja ovog djela Crnković je istaknuo da se autor bavi problemom zbog kojega danas, između ostaloga, postoji genocidom stvorena Republika Srpska te kritički sagledava hrvatsku prošlost i otvoreno osvjetljava odnose između pravoslavaca i katolika, odnosno srpsko-hrvatska kretanja. Urednik Božidar Petrač poručio je da se nerijetko u javnosti  manipuliralo izjavama biskupa Bogovića. Zato je knjiga “Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti” od iznimne važnosti jer obrađuje osjetljivo područje u kojemu se nastoji objasniti podrijetlo i oblici djelovanja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj tijekom prošlosti i u sadašnjem vremenu. Ona je pokušaj upućivanja kako svladati povijesni labirint i kako iz njega izaći sa što manje ožiljaka i rana, a sa što većom vjerom i nadom u bolje sutra jednom i drugom narodu, jednoj i drugoj Crkvi, kazao je Petrač.  Istaknuo je da kultura dijaloga može donijeti velikoga ploda kako u hrvatsko-srpskim odnosima, tako i u odnosu dviju država, dvaju naroda i dviju Crkava samo ako se srpske politike što prije oslobode fascinacije teritorijem velike srpske države i kulture laži koje su njihovi glavni predstavnici neumorno širili i koju nastavljaju njegovati.  Na kraju je istaknuo da knjiga mons. dr. Bogovića ne odgovara na sva pitanja koja se tiču katolika i pravoslavaca Hrvata i Srba, ali daje jasne uvide u povijesni kontekst tih odnosa iz kojega se vuku teška nasljeđa sve do naših dana. Ona otvara i nove obzore unutar kojih bi se promjenom, katarzom i oslobađanjem od lažnih mitova i nametnutih istina i poluistina mogli stvoriti novi temelji dijaloga i iskrenoga uzajamnoga poštovanja, zaključio je Petrač.

fb-bogovicPriređivač knjige prof. dr. Ante Bežen se osvrnuo na sam sadržaj te istaknuo da je knjiga pisana dobronamjerno i objektivno. Autor  vjeruje da i srpsko-pravoslavna i hrvatsko-katolička strana mogu iz povijesti naučiti dobru lekciju kako treba rješavati međusobne sporove. Na osobit način istaknuo je poglavlja posvećena bl. Alojziju Stepincu i radu Mješovite komisije, kao izazovu za približavanje katolika i pravoslavaca. Mons. dr. Bogović iznosi činjenice o tome kako su Srbi prihvatili rad tog Povjerenstva, rekao je Bežen te između ostaloga istaknuo i poglavlje o ‘hrvatskoj šutnji’. U njemu autor zamjera političkim i crkvenim tijelima zbog šutnje u pitanjima zaštite hrvatskih nacionalnih pitanja, kazao je Bežen. Na kraju predstavljanja okupljenima se obratio mons. dr. Mile Bogović. Govoreći o zanimanju za ovu temu  istaknuo je kraj u kojemu je rođen, a u kojem žive katolici i srpski pravoslavci, uz jasnu granicu između pravoslavnih i katoličkih naselja, osim u Slunju. Stoga, imajući pred očima taj prostor gdje je odrastao i bio svjedokom stradanja u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu krenuo je u izučavanje ove problematike. Njegov diplomski i doktorski rad vezani su uz odnose Katoličke i Pravoslavne Crkve. Kao profesor predavao je ekumenizam i istočno bogoslužje. Tijekom Domovinskoga rata bio je uključen u rad brojnih skupova i povjerenstva na kojima se razmatrao problem sukoba Hrvata i Srba, katolika i pravoslavaca na području bivše Jugoslavije, a nerijetko svjedočio susretima na mnogim razinama.  Istaknuo je da knjiga ne ukazuje na konfrotacije s pravoslavljem, jer pravoslavci žive svoju vjeru, nego sa svetosavljem koje karakterizira etnički srpski karakter, nasuprot univerzalnom pravoslavnom. Objasnio je to ukazujući na naslovnicu knjige na kojoj se nalazi Crkva hrvatskih mučenika s kipom sv. Ivana Pavla II. koji u ruci drži križ, te Hrama svetog Save u Beogradu ispred kojega je kip Karađorđa koji u ruci drži – mač! Mi želimo spasenje po križu, ne po maču, poručio je mons. dr. Bogović dodajući da se ta ideja ‘svetosavlja’ provlačila kroz povijest i naš narod ju je osjetio. Nije laikat stvorio tu ideju, nego Garašanin i Vuk kojima je cilj bio stvaranje Velike Srbije i Srpska pravoslavna crkva stavljena je u tu službu. U raspravi koja je uslijedila i otvorila mnoga pitanja, između ostaloga je istaknuto da je bl. Stepincu suđeno jer je rekao da Hrvati imaju pravo na svoju državu. To je Magnum Crimen kojega je Srpska pravoslavna crkva uzela kao svoj vademekum i predalia Svetom Ocu. Na kraju predstavljanja predsjednik Udruge hrvatskih domobrana RH Nikola Matičić je mons. Bogoviću darovao prigodan dar, a okupljene upoznao s radom ove Udruge.

 

Skip to content