Proslavljena 80. obljetnica župe sv. Ćirila i Metoda
Kategorija:
Vijesti

web-ciril1Nije važno koliko je jedna župa stara, nego koliko je vitalna, kazao je u  četvrtak 5. srpnja riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u župi sv. Ćirila i Metoda na Sušaku predvodeći svečano euahristijsko slavlje u povodu proslave nebeskih zaštitnika župe, ali i 80. obljetnice župe. Dodao je da župu mahom čine kršćanske obitelji koje su Crkve u malom. Ova crkva na Sušaku mukotrpno je građena te je nadbiskup zahvalio milosrdnim sestrama Svetoga Križa, prvom župniku Martinu Bubnju kao i svim Sušačanima koji su gradili crkvu, ali i župu.

Sa zahvalnošću se prisjetio sestara Svetoga Križa i bez čije suradnje crkva ne bi bila sagrađena, kao i svih dosadašnjih župnika na doprinosu, od prvog župnika vlč. Bubnja kojega su partizani streljali nad jamom Bezdan u Kostreni 27. travnja 1945. g,  vlč. dr. Josipa Manjgotića doktora crkvenog prava koji je zaslužan za izgradnju župnog doma, vlč. dr. Ljubomira Kučana, vlč. Miroslava Pergla te sadašnjeg župnika vlč. mr. Siniše Vujčića. Sama župa posvećena je Svetoj Braći koji su donijeli pismo glagoljicu i kršćanstvo na naše prostore. Bili su misionari koji su govorili razumljivim jezikom i bili bliski ljudima. Gospodin to i danas od nas traži jer svijet se mijenja brže nego ikad i potrebno je poznavati današnja promišljanja ljudi kako bismo im mogli donijeti Krista.

web-ciril2Na kraju mise čestitajući blagdan sv. Ćirila i Metoda te 80. obljetnicu župe, nadbiskup je potaknuo vjernike da ne prekinu lanac vjere kojega su donijela Sveta Braća na naše prostore. To je odgovornost svih nas. Pozvani smo sijati Radosnu vijest ovome svijetu koji je pun tjeskobe i nesigurnosti, poručio je mons. dr. Devčić. Zahvalnu riječ nadbiskupu, braći svećenicima te svim župljanima i izaslanstvu Hrvatskog sabora uputio je župnik vlč. Siniša Vujčić. Također, čestitao je trsatskim franjevcima blagdan zaštitnika njihove provincije sv. Ćirila i Metoda.

Sušačka župa sv. Ćirila i Metoda utemeljena je 1938. godine dekretom senjsko-modruškog biskupa mons. dr. Viktora Burića. Do tada je Sušak spadao pod staru frankopansku župu sv. Jurja na Trsatu i ovime je ustrojena posebna sušačka župa odvajanjem dijela trsatske župe sv. Jurja i dijela riječke župe Marijina Uznesenja.

web-ciril3Nacrte za novu župnu crkvu i župni stan, na molbu vlč. Bubnja,  tada je napravio veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović, no zbog povijesnih okolnosti i rata koji je uskoro zahvatio ovo područje, do realizacije nikada nije došlo. Kao župna crkva počela se koristiti crkva sestara Svetoga Križa koja je pripadala Kongregaciji Sestara sv. Križa, a čiji kamen temeljac je posvetio 19. prosinca 1909. godine  trsatski župnik dr. Andrija Rački.

 

 

Skip to content