Proslava Velike Gospe u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi
Kategorija:
Vijesti

web-as-vgU utorak, 14. kolovoza misom bdijenja u 19 sati svečano je proslavljen blagdan župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci (Vela crikva/Assunta). Misno slavlje u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi predvodio je mladomisnik Zadarske nadbiskupije vlč. Tomislav Končurat u suslavlju svećenika Riječke nadbiskupije, a glazbeno animirao zbor župe Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misnom slavlju prethodila je molitva krunice i pjevane Litanije lauretanske, a vjernici su mogli pristupiti i sakramentu svete ispovijedi. Na početku mise pozdravnu riječ uputio je župnik mons. Sanjin Francetić izrazivši dobrodošlicu svećenicima i mladomisnik.  Pozvao je okupljene vjernike da se nakon mise priključe procesiji s Gospinim kipom kazavši kako je Gospa naše svjetlo i da ćemo to procesijom posvjedočiti.

U propovijedi vlč. Končurat govorio je o Blaženoj Djevici Mariji i svetkovini koju slavimo sljedeći dan. „Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao ili blažen novi kovčeg saveza u kojem prebiva Isus, Emanuel, s nama Bog.“, započeo je svoju propovijed. Baš poput starozavjetnih ploča saveza koju uprisutnjuje Božju nazočnost među Izraelskim narodom, tako je žena koju danas slavimo, Marija, ona koja je uprisutnila Isusa Spasitelja na zemlji. Proglašena je blaženom i to pred silnim mnoštvom koju je baš taj plod sam Isus naučavao.

web-ass-veNo, taj proglas iako prvi pred mnoštvom, već je izrekla sveta Elizabeta i to dok je Isus Bog, utjelovljeno ljudsko biće, ne nešto drugo kako nam mnogi nameću, već osoba u punom smislu, bio u majčinoj utrobi i kada ga je prvi put susrela, rekao je propovjednik. Podsjetio je na Lukino evanđelje koje opisuje da je u tom njihovom susretu Elizabeta u zanosu povikala: „Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina.“ Ova žena iz današnjega evanđelja u svojoj spoznaji je također sva ushićena njegovim naukom i čudesima koje nam Sveto pismo donosi u recima prije nego je ona tako reagirala. Ona je shvatila da je Isus uistinu osoba koju treba slijediti, da je On onaj  koji donosi radost, pojasnio je vlč. Končurat.

„Ono što povezuje jednu i drugu, ženu i Elizabetu, jest da su spoznale tko je taj čovjek, tko je Isus i obuzela ih je silna radost te su počele vikati. Dobra poruka i pouka za sve nas. Ne govoriti o Isusu, nego moramo vikati o Isusu, bučiti da nas čuju i ne prestajati. Današnji čovjek je gluh za drugoga. On se bavi materijalnim i trenutnim potrebama ovoživotne egzistencije i ništa drugo ga ne dira. Danas, osobito mlade ljude možete sresti sa slušalicama u ušima, no moramo se pitati koju nam poruku šalju ti ljudi.“

U nastavku je upozorio da  su današnji vjernici, kršćani, previše tihi ili čak nijemi. Možda nismo spremni ili možda ne znamo način na koji bi trebalo odgovoriti na pitanje koje danas mladi čovjek postavlja. Mi koji smo prepoznali Isusa trebamo, moramo se veseliti. Moramo biti radosni jer smo čuli Radosnu vijest, čuli smo za Isusa koji je došao da prenese tu Radosnu vijest i moramo vikati u mnoštvu da nas ljudi prepoznaju, kazao je propovjednik.

web-asunta-vela-gospa1Nakon svete mise, svećenici i vjernici su se okupljeni oko Gospinog kipa uputili u procesiji ulicama grada Rijeke. U procesiji su sudjelovali i članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije. Vrativši se u crkvu, svi zajedno su izmolili posvetnu molitvu Presvetom Srcu Marijinu i misno bdijenje završili ophodom oko oltara. (A.M.A.)

Skip to content