Proslava blagdana sv. Ane u ozračju 25. obljetnice istoimenog Caritasovog doma za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja
Kategorija:
Vijesti

zahvalniceSvatko je od vas, dragi prijatelji, po svojim prilikama postao u nekom trenutku naše povijesti dio naše priče, dio nas. Svatko je ugradio sebe sama u ovih 25 godina – mogu slobodno reći – NAŠE sv. Ane. Zato mi pozdraviti vas ovdje danas predstavlja veliku čast, radost i nadasve – zahvalnost, kazala je u četvrtak 26. srpnja u crkvi sv. Josipa u Rijeci ravnateljica Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja “Sv. Ana” s. Suzana Samardžić u svom pozdravnom govoru pred mnogobrojnim dobrotvorima, kao i bivšim i sadašnjim korisnicima Doma na proslavi nebeske zaštitnice ove karitativne ustanove koja ove godine proslavlja 25. godišnjicu rada.

Podsjetila je na početke kada su korisnici Doma bile žrtve Domovinskog rata. Stradali, zatočeni u logoru i minskim poljima, obitelji ratnih žrtava… postali su naša svakodnevica. Zahvaljujući viziji naše Nadbiskupije, Caritasa Riječke nadbiskupije i g. Petra Quendlera  te njegovoj brzoj intervenciji – Caritasa Koruške,  Dom sv. Ane je u kratko vrijeme dovršen i opremljen. Uvjereni da smo konačno uhvatili konce u svoje ruke, već na počecima djelovanja ostali smo zatečeni novom, nepredviđenom i gorućom potrebom – javlja se sasvim nova kategorija žrtava; počeli smo pružati smještaj majkama i djeci – žrtvama obiteljskog nasilja, kazala je s. Suzana.  “Valja imati na umu da je obiteljsko nasilje tada bilo nešto o čemu se nije govorilo, patologija odnosa u obitelji nije se javno niti spominjala. Govorimo o vremenu kada nisu postojali ni zakoni i pravilnici kako zaštiti ove žrtve. No žrtve su bile tu, a mi smo život majki i djece morali naučiti zaštiti. I učili smo, zajedno sa svima vama. Ponajprije naučili smo dati  sebe – svoju stručnost, a nadasve ljubav koja se pokazala ključnom i pokretačkom snagom onda kad smo bili u najvećim kušnjama mislili da se, iz one malene ljudske perspektive, ne isplati. Upravo ovim načinom rada razvili smo i proširili programe daleko više od zadanog, u suradnji sa svim institucijama, udrugama, medijma zajedno s volonterima i donatorima i to je polučilo rezultate  izvrsnog oporavka cijele obitelji.” Do kraja protekle godine u Caritasovom domu sv. Ane boravilo je 1648 korisnika, žena i djece. U prosjeku godišnje primamo do 100 korisnika, rekla je ravnateljica. “Bez naših korisnika, naših majki i djece ne bi bilo ni nas, zato je danas moja najtoplija zahvala upućena upravo našim korisnicama koje su nam u najtežim razdobljima života pružile svoje nježno povjerenje i zajedno s nama činile i vjerovale da ćemo u suradnji s Gospodinom sve izvesti na dobro.”

av-anaMisno slavlje predvodio je ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Urević u zajedništvu sa župnikom don Nikom Cvitkušićem i fra Ivanom Dominikom Iličićem. U propovijedi je kazao kako Dom “Sv. Ana” majkama i djeci pruža privremeni dom u kojemu mogu osjetiti ljubav, pozitivnu atmosferu, radost, mir i snagu za bolji i ljepši život. Osim toga, Dom posebnu pozornost posvećuje i rehabilitaciji samog nasilnika, a sve to ne bi bilo moguće bez kršćanskog duha kojega nose djelatnici Doma. “Djelatnost Caritasovog dona za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja uklapa se u cjelovito djelovanje Crkve, posebno naše Riječke nadbiskupije. Od onoga što čini Ured za obitelj kao preventivno djelovanje: predbračnim tečajevima za brak, savjetovalištem i drugim aktivnostima do liječenja rana koje nastaju zbog nasilja u obitelji i drugih nevolja koje prate obiteljski život gdje ovaj dom Sv. Ane poprima svoj puni smisao.” U nastavku je podsjetio i na druge karitativne ustanove u Riječkoj nadbiskupiji, te najavio skorašnje otvorenje doma za dementne osobe na Sušaku. Zaključujući propovijed zahvalio je djelatnicima i volonterima Doma sv. Ane na spremnosti pomoći drugima čime ostvaruju promisao Božje ljubavi.

Na kraju mise mons. Uravić i s. Samardžić uručili su Zahvalnice te keramičke radove – rad majki i djece Doma, volonterima i dobrotvorima ove riječke karitativne ustanove. Dobitnici Zahvalnica su: Župa Presvetog Srca Isusova (Križišće), Ozrena Fućak, Iva Laco, Ivica Dražića, Nikola Kurti, Mirjana Grce, Bruno Lončarić, ravnateljica Učeničkog doma „ Podmurvice“ prof.Ljiljana Kencel, zbor Svetište Trsat, Jasna Buketa, Gűnter i Ute Geier, s. Ana Marija Rakocija, Karla Mušković, Dragica Marač, Lidija Petrovački, Slavica Batista, župnik župe sv. Josipa don Niko Cvitkušić, Aleks Tešin, Mirela Likar, Frama Trsat, postuhno Franjo Dukić, Zlatka Splajt Peknjica,  Čavjanka – Aranka d.o.o. Čavle, Snježana Arsenić, Asterion Violette, Ivo Furlanis, Davor Šipić, Vladimir Tomić, Nikola Depikolozvane, Marina Medanić, OŠ Podmurvice, ravnateljica Dubravka Dužević i PIK d.d. Rijeka

Skip to content