Pronađena kasnogotička drvena skluptura “Oplakivanje Krista”
Kategorija:
Vijesti

web-pieta1Otkrivena  tijekom čišćenja skladišnog prostora župe sv. Ivana Kristitelja na Škurinjama u Rijeci, kasnogotička drvena skluptura “Oplakivanje Krista” predstavljena je u srijedu 29. kolovoza u župnom stanu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Izuzetno vrijedno i do sada nepoznato djelo, kasnogotičku drvenu skulpturu “Oplakivanje Krista” u jesen 2017. godine tijekom čišćenja skladišnog prostora župe sv. Ivana Kristitelja na Škurinjama pronašli su tadašnji župnik vlč. Slobodan Bunoza i vlč. Ivan Šarić. Prema riječima stručnjaka, skluptura datira u drugu polovicu 15. st. i najvjerojatnije potječe iz crkve sv. Josipa na Podmurvicama, koja se nalazi u sklopu nekadašnjeg samostana benediktinki osnovanog 1914. godine. Te godine redovnice su napustile staru crkvu i samostan sv. Roka iz 17. stoljeća koji je potom srušen, a nalazio se uz crkvu Uznesenja BDM (Vela crikva/Assunta). Veliki dio umjetnina ove zaboravljene i srušene crkve sv. Roka kao i samostana je raspršen, a same benediktinke s Podmurvica otišle su nakon Drugog svjetskog rata u Italiju, no skluptura je ostala u Rijeci. Prema riječima vlč. Šarića, nakon pronalaska pozvani su stručnjaci koji su utvrdili da je riječ o vrijednom i iznimnom djelu. S obzirom na činjenicu da se skluptura veže uz crkvu sv. Roka i samostan koji se nalazio uz najstariju riječku župnu crkvu, odnesena je župniku mons. Sanjinu Francetiću. Ista će, nakon nužne restauracije biti izložena u budućoj zbirci umjetnina župne crkve Uznesenja BDM i sv. Roka, najavio je župnik župe Uznesenja BDM. U ozračju pripreme Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. mons. Francetić je istaknuo da  umjetnost može ponuditi vjeru, ali i vjera kulturu. Drago mi je da se u ovim pripremama Rijeke za EPK 2020. možemo više pobrinuti oko kulturne baštine naših crkava, kazao je župnik najstarije riječke župne crkve.

web-pieta2Prema riječima doc. dr. Damira Tulića s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, pretpostavlja se kako je riječko ‘Oplakivanje’ nastalo u Furlaniji. Sastoji se od lika žalosne Bogorodice zaogrnute velikim plaštem, dok joj je u krilu postavljeno mrtvo Isusovo tijelo. S desne strane nalazi se lik mlade žene koja se može identificirati kao sveta Marija Magdalena. Kompozicijski je vrlo zanimljivo, rijetko, a za grad Rijeku i značajno djelo jer su od munumentalnih drvenih skluptura iz 15. stoljeća u Rijeci poznate samo dvije: Gospa Slunjska koja se nalazi u franjevačkoj crkvi na Trsatu te Pietà koja je izložena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja i koja izvorno potječe iz riječke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. U tom kontekstu ovo djelo ima izuzetno važnu ulogu i vrijednost za grad Rijeku. Ono je ‘drugo riječko Oplakivanje Krista’. S obzirom da nije sačuvano u dobrom stanju, nužna je hitna restauracija, poručuje Tulić. “Visina sklupture je 106 cm, širina 60 cm, a dubina okvira 18 cm. U postupku je njezina registracija kao kulturnog dobra pri nadležnom Konzervatorskom odjelu u Rijeci.”

Šira riječka javnost o ovom otkriću moći će više doznati na jesen iz stručnog predavanja kojega će u crkvi Uznesenja BDM pripremiti doc. dr. Damir Tulić sa svojim suradnicima s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

 

 

Skip to content