Profesori i studenti Teologije u Rijeci misom započeli novu akademsku godinu
Kategorija:
Vijesti

web-misa-teologija2U ponedjeljak 1. listopada u kapeli Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci profesori i studenti Teologije u Rijeci okupili su se na misnom slavlju sa zazivom Duha Svetoga u povodu početka nove akademske godine. Euharistijsko slavlje predslavio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u suslavlju s krčkim biskupom mons. dr. Ivicom Petanjkom i gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem te rektorom Bogoslovnog sjemeništa vlč. dr. Mario Tomljanovićem, vicerektorom vlč. Markom Stipetićem i mnogobrojnim svećenicima.

Gospićko-senjski biskup se u propovijedi osvrnuo na život sv. Terezije od Djeteta Isusa čiji blagdan se slavi 1. listopada. Njezin ‘mali put’ prihvaćen je s oduševljenjem kako kod puka, tako i kod crkvenih autoriteta. Živjela je u 19. stoljeću kada je poimanje Boga bilo takvo da ga se smatralo strogim sucem i Terezija je odgajana u tom duhu. No, to je bila neprihvatljiva slika za njeno srce i ona u Bogu otkriva milosrdnu ljubav, kazao je propovjednik. Dodao je kako je već sa 9 godina doživjela jasna poziv na svetost i shvaćala da biti svet ne znači nemati slabosti, nego se sa slabostima posvećivati Bogu. Ljubav, predanje i pouzdanje u Boga stavljala je na prvo mjesto u svome životu u kojemu se osjećala da je kćerka Crkve poslana da pomogne svima da ljube Gospodina.

web-misa-teologija1Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da im sv. Terezija bude uzor u životu dodajući kako njeno duhovno djetinjstvo nema veze s običnim djetinjstvo. Njezin ‘mali put’ zahtjeva puno napora, ali ne zahtjeva izvanredna djela tj. čudesa koja zadivljuju mase. Njen život bio je skroviti život služenja za Boga, Crkvu i spasenje duša. Oni koji su s njom živjeli to nisu posebno primjećivali jer se sve događalo u skrovitosti. Baš takav život pokazuje novo lice svetosti dostupno svima. Sastoji se u predanju i pouzdanju u Boga kroz svakodnevne dužnosti, ali uvijek u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, zaključio je mons. Križić.

 

 

Skip to content