Predstavljena obnovljena desna lađa Vele crikve
Kategorija:
Vijesti

web-assunta1Najstarija riječka župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela Crikva- Assunta), više od 2 desetljeća je pod radnom skelom. Prošle godine dovršena je obnova dviju kapela, Presvetog Oltarskog Sakramenta i Srca Isusova, a ove godine završena je obnova stropova u kapelama svetog Ivana Krstitelja i Svetog Križa te je u utorak 15. svibnja obnovljena desna lađa crkve predstavljena javnosti. O radovima na obnovi u Veloj crikvi govorili su: župnik mons. Sanjin Francetić, povjesničar umjetnosti doc. dr. sc. Damir Tulić te konzervator dr. sc. Željko Bistrović.

Posebna vrijednost ovih kapela je u njihovim oltarima. Iako nisu s kompletnom opremom, sadašnji oltar Srca Isusova nekada je bio posvećen Blaženoj Djevici Mariji Karmelskoj što je vidljivo i po simbolima na njemu, a oltar Svetog Križa u podnožju križa je imao pijetu na čijem je mjestu sada slika. Pijeta se nalazi u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Tijekom radova ustanovilo se oštećenje od kapilarne vlage i potreba sanacije kamenih djelova ostataka gotičke crkve, što povećava troškove i produljuje vrijeme obnove. Obnovu kapela zahvaljujemo prije svega Ministarstvu kulture RH koje je iz proračuna izdvojilo za 2017. godinu 200. 000 kn i isto toliko (200.000 kn) za 2018. godinu. Također, zahvaljujemo i Primorsko-goranskoj županiji koja je za sanaciju krova u 2017. godini dala 100.000 kn, rekao je župnik.

No, to je samo dio sredstava s kojima će se podmiriti troškovi obnove oslike stropova u kapelama i čišćenje vrijednih mramornih oltara.  Za obnovu stropa u kapeli Svetog Križa potrošeno je 145. 000 kn, za kapelu Svetog Ivana 114. 000 kn i za čišćenje ta dva oltara 30. 000 kn. Uz spomenute radove, troškovi su i postavljanje radnih skela, a te troškove podmirila je Riječka nadbiskupija. Izvođač radova je tvrtka „Ars restauro“ d.o.o. „Nadamo se polovicom lipnja  ukloniti svu zaštitnu skelu iz crkve, budući da više nema opasnosti za vjernike i posjetitelje. Na jesen bismo postavili radnu skelu u lijevu lađu te ćemo prema prikupljenim sredstvima nastaviti s obnovom.“

web-assunta2Doc. dr. sc. Tulić objasnio je slojevitost ove riječke crkve kazavši da sadrži radokršćanske temelje s ranokršćanskim mozaicima koji danas nisu vidljivi. „  U 18. stoljeću doživjela je veliku obnovi i najveći dio tog 18. stoljeća je ovo što se danas vidi. Njezino najveće bogatstvo su njezini mramorni oltari i skulpure po kojima ona nema premca na sjevernom Jadranu, ali i šire.“ Uz  glavni oltar nalazi se deset mramornih oltara nastali između 1720. i 1760. godine. Oltare posvećene sv. Ivanu Kristitelju i Svetom Križu napravio je tada najznačajniji riječki kipar i altarist Antonio Michelazzi (1707.-1771.) koji je u Rijeku došao 1728./1729. i otvorio radionicu u koju je dovodio šegrte koji su zanat ovdje učili. Oni su krioz 18. stoljeće opremali mnoge crkve u Rijeci, Istri pa sve do Graza, kazao je Tulić.

Konzervator dr. sc. Željko Bistrović je istaknuo kako ovo nije konačna slika najstarije riječke crkve jer su samo zidni oslici restaurirani. Potrebni su još dodatni radovi na zidnim plohama.

Uz stručnu suradnju na jesen će se prezentirati prikupljeni dijelovi benediktinskog samostana koji se nalazio u neposrednoj blizini crkve i njezine posebnosti, najavio je župnik. Također, u prostorima crkve Uznesenja BDM u bliskoj budućnosti uredit će se prostor za sakralnu Zbirku vrijednih predmeta najstarije riječke župne crkve.  Na kraju, podsjetio je na proslavu blagdana sv. Ivana Nepomuka (16. svibnja) koji se u povijesti jako štovao u gradu Rijeci. U neposrednoj blizini crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, na mostu kod Riječanima popularnog ‘Konta’, nalazila se kapela posvećena ovome svecu koja je srušena  1946. g. Sav inventar i kip sv. Ivana prenesen je u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Župa je prošle godine, nakon dugo vremena obnovila proslavu ovog blagdana, te je želja župnika  i župljana nastaviti s tradicijom. Zato će u srijedu 16. svibnja svečano misno slavlje u crkvi Uznesenja BDM u 18 sati predvoditi p. Vatroslav Halambek, DI. Nakon mise vjernici će u procesiji krenuti do mjesta gdje je stajala kapela i program proslave završiti molitvom, najavio je mons. Francetić.

 

 

 

Skip to content