Otvoreni Dani sv. Vida
Kategorija:
Vijesti
????????????????????????????????????

Blagoslovom zastave sv. Vida i svečanim euahristijskim slavljem u riječkoj prvostolnici 12. lipnja svečano su počeli Dani sv. Vida, nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije, grada Rijeke i riječke prvostolnice. Ovogodišnja proslava sv. Vida u znaku je 380. obljetnice polaganja kamena temeljca za riječku katedralu (15. lipnja 1638. – 15. lipnja 2018.), no isto tako u znaku 15. obljetnicu velikih dana nedavne riječke povijesti kada je papa Ivan Pavao II. bio »Papa među nama«.

Okupljene u katedrali nadbiskup Devčić je podsjetio na boravak pape Ivana Pavla II. u Rijeci, u lipnju 2003. godine, kada su mu Riječka nadbiskupija i grad Rijeka bili domaćini i kada je putujući iz Rijeke povezao cijelu našu zemlju. Govoreći o tim posebnim riječkim danima, podsjetio je na naglaske Papinih poruka i rekao, među ostalim, da nam je tim posjetom Papa donio blagoslov i mir. “Koliko nas je poštivao govori i to da je za svoje stoto jubilarno putovanje izvan Italije izabrao Hrvatsku, kao i to da je tada u Rijeci na Delti slavio blagdan Duhova, a to je bila jedina Pedesetnica koju je slavio izvan Vatikana, rekao je poručivši da mu kao narod i Crkva ne možemo dovoljno zahvaliti za njegova zauzimanja i pomoć u trenucima kada nam je pomoć trebala.”
5U katedrali je nakon mise predstavljena trilogija nedjeljnih i blagdanskih propovijedi mons. Matije Matičića, rektora riječke katedrale pod naslovom »Dok nam je putem otkrivao Pisma«. O knjizi su govorili nadbiskup Devčić, mons. dr. Mato Zovkić, profesor biblijske teologije i prof. emeritus Univerziteta u Sarajevu i o. Mirko Nikolić, DI, poglavar Rezidencije Družbe Isusove u Opatiji. Vrijedno djelo mons. Matičića na korist je široj vjerničkoj zajednici, rečeno je na predstavljanju koje je uz brojne Riječane okupilo i predstavnike drugih vjerskih zajednica koje u Rijeci djeluju te mnoge iz kulturnog i političkog života Hrvatske, više diplomata kao i predstavnike riječke akademske zajednice.

Skip to content