Otvoren znanstveni simpozij „Stoljeće salezijanske karizme u Rijeci (1918. – 2018.)“
Kategorija:
Vijesti

web-salezijanci1„S proslavom obljetnica započeli smo na blagdan Bezgrešne, 8.12.2017.g., a završit ćemo blagdanom Marije Pomoćnice. Neka Marija Pomoćnica koja je bdijela i koja i sada bdije budi i ubuduće nad radom salezijanaca i salezijanske obitelji u Rijeci, ali cijeloj okolici.“, rekao je provincijal Hrvatske salezijanske provincije Sv. Ivana Bosca don Pejo Orkić  otvarajući u četvrtak 22. veljače u dvorani Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti znanstveni simpozij u povodu stoljeća salezijanske prisutnosti u gradu Rijeci te 25 godina djelovanja Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti.

Prigodnu riječ uputio je ravnatelj salezijanske zajednice don Dragutin Detić. Podsjetio je da se za dolazak salezijana zalagao i biskup Mahnić, te da su u povijesti veliki doprinos dali mađarski, talijanski i slovencski salezijanci, osobito nakon Drugog svjetskog rata kada hrvatski salezijanci ulažu velike napore da bi se kao zajednica održali i ostali vjerni odgojnoj karizmi. Što više upoznajemo karizmatsku prisutnost  salezijanaca kroz ovih sto godina, sve više čovjek dolazi do spoznaje kako je Bog velik u svojim djelima i kako je Marija Pomoćnica uvijek bdijela nad Rijekom i salezijanskim djelom svojim zagovorom, poručio je don Detić. Riječi zahvale riječkim salezijancima za dosadašnji apostolat uputio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Poželio im je da ustraju u svome radu podsjetivši na hrabrost koju su imali u vremenima dolaska u Rijeku i osnivanja škole koja je danas respektabilna obrazovna ustanova u gradu Rijeci.

Salezijanci su u Rijeku došli 6. siječnja 1918. u vrijeme nepovoljnih društveno-političkih prilika, rekao je don Marinko Ivanković u uvodnom predavanju simpozija govoreći o povijesti dolaska salezijanaca. U studioznom presjeku podsjetio je da je prvi zapis o salezijancima u ovom kraju pronađen u oporuci riječkog župnika Gaetana Bedinija iz 1896. godine. On je ostavio veću svotu novca za izgradnju zavoda za odgoj siromašnih dječaka u Rijeci, a sa željom da tu ustanovu vode salezijanci. Kronike donose i izvještaje o pismu riječkog guvernera Ladislava Szaparyija, četiri godine kasnije, koji don Boscovom nasljedniku Mihovilu Ruiju piše da je čuo želje da se u Rijeci otvori odgojna ustanova. No, tek koncem 1906. godine dolazi do konkretnijih pomaka.  Dobrotvorno društvo „Marija“ riječkim salezijancima ustupa svoju kuću, kapelu i imanje na području današnje župe Marije Pomoćnice. Ključnu ulogu u pripremi dolaska salezijanaca imao je kateheta Mate Balas koji je i osobno putovao u Torino i s vrhovnim poglavarom don Albertom i njegovim vijećem dogovarao potrebne korake za dolazak prvih salezijanaca: don Angela Melchiora, don Mihaela Kiša, Fiorella Albertinija i Giovannija Martinellija, rekao je između ostaloga don Ivanković.

web-salezijanci2Simpozij se održava u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji, zgradi koju su salezijanci 1934. godine preuzeli od talijanskog Crvenog križa i kao odgojno-obrazovnu ustanovu otvorili 1960. godine. Do 1992. g. djelovala je kao Salezijanska srednja vjerska škola za pripremu svećenika. Godinu dana kasnije otvara se i za ostale učenike, a službeni naziv dobiva 1995, kazao je ravnatelj Gimnazije don Niko Tunjić. Školu pohađa 280 učenika i u tijeku je nadogradnja Škola koja će omogućiti da ovu priznatu srednjoškolsku obrazovnu ustanovu pohađa preko 300 učenika. „Dovršetak gradnje i blagoslov će biti u svibnju kada će nam doći i vrhovni poglavar. Proslavu obljetnica nastavit ćemo i narednih mjeseci. U ožujku ćemo imati Okrugli stol, u travnju susret svih bivših učenika Gimnazije, početkom svibnja nadamo se da ćemo imati promociju Spomenice koja je u pripremi, a 25.  i 26. svibnja  imali bi proslavu na kojoj bi vrhovni poglavar blagoslovio Školu i ohrabrio nas za dalji rad.“ Simpozij će biti zaključen u petak 23. veljače u 18:30 svečanim misnim slavljem u  župnoj crkvi Marije Pomoćnice.

Skip to content