Opatijci proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika
Kategorija:
Vijesti

web-opatija-1U srijedu 25. srpnja u Opatiji je proslavljena svetkovina svetog Jakova apostola i Dan Grada Opatije. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je provincijal Hrvatske provincije Družbe Isusove, otac Dalibor Renić u koncelebraciji s još 16 svećenika. Mnoštvo okupljenih vjernika pozdravio je župnik župe sv. Jakova u Opatiji p. Ivan Tambolaš. Na svetoj misi sudjelovali su i predstavnici iz kulturnog, društvenog i političkog života grada Opatije uključujući i samog gradonačelnika Ivu Dujmića.

Renić se u propovijedi osvrnuo na film “Put” o hodočašću u Santiago de Compostelu te tumačeći likove hodočasnika iz toga filma izvukao pouku da i mi, poput tih likova, često Boga tražimo u dubini sebe ne znajući kako i da ga uopće tražimo.

web-opatija-2Zatim je protumačio neke povijesne činjenice iz života svetog Jakova, prvog od dvanaestorice apostola koji je kao starješina kršćanske zajednice u Jeruzalemu bio pogubljen zbog svoje vjere. Pater je time zaključio da sveti Jakov, iako je zaštitnik hodočasnika, nije bio hodočasnik u klasičnom smislu. Njegov život nije bio bez svojevrsnog hodočašća jer je prije svega išao za Isusom po Svetoj zemlji i učio od njega o Božjoj poruci ljudima, kazao je propovjednik. U nastavku je istaknuo da je najvažnije bilo njegovo duhovno hodočašće čitavog života koje je daleko važnije od bilo kojeg hoda. To je povezao s pročitanim evanđeljem koje nam opisuje jednu tvrdu lekciju koju je morao svladati na tomu životnom hodočašću. Lekciju o poniznosti koju mu je uputio Gospodin rekavši mu da onaj tko želi biti prvi treba biti svima poslužitelj.

Propovjednik je u nastavku naglasio da je Jakov otkrivao Boga korak po korak i da ga je Gospodin postupno oblikovao i posvećivao iako je bio žestoke naravi kao i njegov brat. Rekao je kako je Jakov ostavio svoje ribarske mreže na obalama Galilejskog mora i zaputio se na hodočašće života pošavši za Isusom koji i svima nama omogućuje da Boga sve više i više upoznajemo. Poručio je da budemo ustrajni hodočasnici na našem životnom hodočašću koji se neće pokolebati kada naiđu na brojne prepreke jer ćemo znati koji nam je cilj. Na hodočašću života Gospodin će nam dati dovoljno svjetla vjere da nam obasja taj put, zaključio je propovjednik.

web-opatija-3Nakon svete mise ulicama grada Opatije prošla je procesija s kipom svetog Jakova uz pratnju limene glazbe i mješovitog župnog zbora. Nakon procesije vjernicima se obratio župnik p. Tambolaš, zatim gradonačelnik Dumić i još jednom provincijal pater Renić prije nego li je udijelio završni blagoslov.

Skip to content