Opat iz Vatikana mons. dr. Zielinski, u pratnji službenog papinskog prevoditelja, posjetio nadbiskupa Devčića
Kategorija:
Vijesti

web-opatOpat dr. Christopher Zielinski, začasni kanonik riječkog kaptola, u pratnji don Andree Cappelli, službenog prevoditelja knjiga pape emeritusa Benedikta XVI., prefekta kardinala Muellera i prefekta kardinala Saraha posjetio je 4. siječnja u Nadbiskupskom ordinarijatu riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića.

Uz nadbiskupa susretu je nazočio i biskupski vikar mons. Matija Matičić te su sugovornici razgovarali o temama vezanim za opću Crkvu i smjeru u kojem ona ide pontifikatom pape Franje te o projektima i događanjima u našoj riječkoj Crkvi, a prateći smjernice pape Franje posebno o zauzetosti za bolesne, siromašne i nemoćne. U tom pogledu nadbiskupijski projekti poput Hospicija, Kuće utočišta za beskućnike, javnih kuhinja su od velike važnosti u svakodnevnoj brizi za svakoga čovjeka.

Opat Zielinski budući da u Vatikanu pri Kongregaciji za bogoštovlje i disciplinu sakramenata vodi Ured za liturgiju govorio je o često krivo shvaćenim i prihvaćenim uredbama iste Kongregacije te o potrebi ispravnih tumačenja istih od svećenika i vjernika laika. Također bilo je riječi i o slavlju Liturgije koja je srce Crkve odnosno izvor života i poslanja.

Opat Zielinski je i poglavar Olivetanskog benediktinskog samostana te je zaželio da na području naše nadbiskupije gdje su u povijesti djelovali oci benediktinci Olivetanci bude više vanjskih članova njihove monaške zajednice poput našeg rektora katedrale i biskupskog vikara mons. Matičića te se možda u budućnosti stvori i zajednica oblata svećenika koji će u svom svakodnevnom poslanju na području Riječke nadbiskupije lakše živjeti i djelovati uz pomoć benediktinske duhovnosti.

U svom trodnevnom posjetu gosti su se susreli i s talijanskim konzulom NJ.E. Paolom Palminterijem te je održano još nekoliko važnih sastanaka.

Skip to content