Održana Svećenička skupština
Kategorija:
Vijesti

web-svecenickaU Domu pastoralnih susreta u Lovranu u utorak 16. listopada održana je Svećenička skupština dijacezantskih i redovničkih svećenika Riječke nadbiskupije. Skupština je počela molitvom Trećeg časa u kapeli Doma. Nakon molitve, o kompleksnom problemu pedofilije u Crkvi i zlostavljanju maloljetnika govorio je vlč. mr.sc.  Đulijano Trdić, psiholog i specijalizant psihijatrije koji je istaknuo da se opća Crkva mora suočiti s ovom problematikom.

„Na žalost, događaji koji su se dogodili na veliku su sablazan. Katekizam Katoličke Crkve kaže da sablazan ovisi o dostojanstvu, odnosno o službi, odnosno o položaju onoga tko sablazan čini. Budući da je svećenik javna osoba, sablazan je javna i nanosi veliku štetu prvenstveno vjeri pojedinca, vjeri obitelji koje su zahvaćene, vjeri šire zajednice i Crkve. To je problem s kojim se moramo suočiti.“ U tome svećenici moraju srcem, dušom i mišlju biti zajedno sa Svetim Ocem koji u posljednje vrijeme jako naglašava da se moraju raščistiti te tužne stvari koje su se događale u Crkvi, kazao je vlč. mr. Trdić. Moramo slijediti papu Franju na lokalnoj razini, na razini naših župnih zajednica, a ovo predavanje koje se dogodilo jedan je način na koji se može vrštiti prevencija. Na njima je omogućeno otvaranje ovakvih tema, kazao je predavač.

web-svecenicka1Svećenike se upoznalo s psihološkim momentima unutar samog problema procesa zlostavljanja te potaknulo na molitvu za Crkvu.  Pedofilija je veliko zlo u Crkvi s kojim se moramo suočiti, kazao je vlč. mr. Trdić. Također, govorio je o fenomenu pedofilije, prevenciji kao i znakovima i indikatorima zlostavljanja te obvezama na (nad)biskupijskim i župnim razinama kada i ako se taj zločin dogodi. Između ostaloga, upozoreno je na stigmatizaciju cijelog klera zbog pojedinačnih slučajeva na razini opće Crkve kao i reakcijama Crkve o ovoj problematici.

U raspravi koja je uslijedila istaknuto je kako Crkva u Hrvatskoj promišlja o ovoj temi. Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić potaknuo je okupljene svećenike da i dalje okupljaju i katehiziraju mlade, ali i da uvijek budu svjesni vremena u kojemu živimo i u kojemu se neki postupci mogu pogrešno protumačiti. Činite sve da lice Crkve poljepšate svojim primjerom, strpljivošću i ponašanjem. Važno je pratiti poticaje Svetoga Oca i Hrvatske biskupske konferencije. Vremena su teška i na uzburkanom smo moru, kazao je nadbiskup Devčić te zaključio da Gospodin jamči ako je vjera jaka,  naša lađa neće se potopiti.

web-svecenicka2Prije početka skupštine u kapeli Doma ispovijest vjere dali su kandidati za đakone Josip Pende i Domagoj Duvnjak koji će za đakone biti zaređeni u subotu 20. listopada u crkvi sv. Mihovila ark. u Jelenju.

 

Skip to content