Održana Svećenička skupština
Kategorija:
Vijesti

web-svec1U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u utorak 20. ožujka održana je Svećenička skupština sa središnjom temom pastorala s ministrantima. Gost predavač bio je preč. Josip Ivešić iz Đakova, tajnik za ministrante pri Vijeću za duhovna zvanja HBK.

Skup je pozdravio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je kao razlog za odabir teme istaknuo poteškoće u pastoralu s ministrantima te Godinu posvećenog života u čijem znaku će biti iduća Pastoralna godina u Riječkoj nadbiskupiji.

Govoreći o ulozi ministranata kao pravim župnikovim suradnicima, predavač je istaknuo nužnost pastorala s ovom skupinom vjernika kao jedan od prioriteta rada u župi. Ministranti sudjeluju u liturgiji, svjedoče vjeru svojim roditeljima, drugoj djeci, učiteljima i mnogim drugima i rad s ministrantima može doprinijeti da Božja riječ dopre i do onih koji nisu vjernici. Također, ministranti sudjeluju u sakramentima te u blagoslovima, osobito blagoslovima obitelji, kazao je predavač. Govoreći o poteškoćama s kojima se župnici mogu suočiti u pastoralu s ministrantima naveo je, između ostaloga, stalnu zauzetost djece i mladih kroz razne školske i izvannastavke aktivnosti, a u primorskim mjestima one do osobitog izražaja dolaze u vrijeme turističke sezone. Osim toga, u nekim sredinama zbog mentaliteta ljudi ili svećenika djeca ne žele ministrirati.

Govoreći o krizi duhovnih zvanja primijetio je da današnje vrijeme ne ide u prilog buđenju duhovnih zvanja. Kao primjer naveo je Njemačku u kojoj je služba ministranata isključivo laička služba i možda je to razlog nedostatka duhovnih zvanja u ovoj zemlji. S druge strane, mnogi svećenici i biskupi bili su u svojoj mladosti ministranti, te je ministriranje prilika za buđenje duhovnih zvanja. Zato je važno da naši ministranti u svećenicima prepoznaju našu zagledanost u Gospodina, naše svjedočanstvo vjere, poručio je preč. Ivešić.

web-svec2Također, ministriranje mlade priprema za kršćanski život i u ministrantima moramo prepoznati buduće članove župnih vijeća i aktivne vjernike laike. Kao mogućnosti pastoralnog rada s ministrantima predavač je predložio redovne župne, međužupne i dekanatske susrete, izlete ili hodočašća, duhovne obnove itd.

U raspravi koja je uslijedila istaknuto je da djeca koja dolaze ministrirati nisu nužno iz vjerničkih obitelji. Osim toga, prisutan je negativan odnos javnosti prema ministrantskoj službi zbog čega neki roditelji ne dopuštaju djeci ministriranje. To dovodi do smanjenja broja ministranata u župama. Roditelji moraju imati povjerenja u župnika i nužni su sastanci s roditeljima ministranata tijekom kojih bi roditelji mogli dobiti sve informacije i sudjelovati u pastoralu župnika s ministrantima, rečeno je na sjednici.

U drugom dijelu skupštine vjeroučiteljice Barbara Brezac Benigar i Maja Šimičić Roksandić predstavile su inicijativu “Hod za život” koja će u Rijeci biti održana 19. svibnja s početko u 10 sati. Projekt je podržao nadbiskup Devčić, a župnici su potaknuti na suradnju s volonterima koji će inicijativu predstaviti po župama.

Skip to content