Održana sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća
Kategorija:
Vijesti

Dana 22. rujna 2018. održana je sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća. Nakon pozdrava i uvodne molitve riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića, s obzirom na odlazak dosadašnjeg tajnika, izvršen je izbor novog. Tajnim glasovanjem povjerenje je dobila Ines Turković, a za novoga člana tajništva NPV glasanjem je izabran i vlč. dr. Mario Tomljanović.

Biskupski vikar za pastoral mons. Matija Matičić govorio je o nadbiskupovu pismu za početak nove pastoralne godine 2018./19. posvećene duhovnim zvanjima te predstavio plan i program nove pastoralne godine – Godine duhovnih zvanja. Rečeno je kako je Godina duhovnih zvanja snažan poticaj i poziv svakom kršćaninu da nešto učini glede brige za duhovna zvanja.

U raspravi koja je uslijedila nadbiskup Devčić je istaknuo kako svećenici odveć malo govore vjernicima o duhovnom zvanju. Istaknuo je važnost rada s ministrantima i problem postojanja malog broja zajednica mladih. U prošlosti je svećenik imao vremena biti s mladima i na taj način pripremao podmladak, rekao je nadbiskup te naglasio važnost molitve za duhovna zvanja.

Istaknuta je važnost potpore osobi koja se odluči za zvanje te su se naveli i konkretni primjeri. Istaknuta je potreba rada na dubljem shvaćanju pojma zvanja i svjedočanstva te upozoreno na pad nataliteta, ali i potreba da se ne sagledava sve kroz krizu. Više govornika je istaknulo potrebu da se ovogodišnja tema duhovnih zvanja produži na dvije kalendarske godine. Naglašeno je da govor o duhovnim zvanjima nije samo govor o onima koji se tek trebaju odazvati, dakle novim zvanjima, nego treba obuhvatiti i lik sadašnjeg prezbitera. Svećenik ne smije ostati sam, već treba zajedništvo bez kojega je u opasnosti da se deformira. S time je povezana i permanentna briga o već zaređenim svećenicima te je ukazano na primjere biskupija u Austriji i Njemačkoj glede duhovne pomoći kleru. S duhovnim zvanjima je povezano pitanje pastorala mladih i pastorala studenata, što je za sve veliki izazov. Istaknut je prijedlog snimanja kratkih videa sa svjedočanstvima mladih zvanja koja bi se objavila na društvenim mrežama na kojima svoj profil ima Riječka nadbiskupija kako ta svjedočanstva vidjelo što više mladih. Nadbiskup je istaknuo novo ekipiranje pastorala studenata i mladih. Ukazano je na potrebu organiziranja susreta ministranata kao i na mogućnost posjeta mladih Sjemeništu i redovničkim zajednicama.

 

 

Skip to content