Novi  broj Uličnih svjetiljki osvjetljava riječke ulice
Kategorija:
Vijesti

web-ulicne1Dok se nadamo skorom proljeću, trebamo misliti na one kojima je još hladnije među nama. Nije lako stajati s “Uličnim svjetiljkama” na velikoj hladnoći i prodavati časopis. Ipak, ustrajnost prodavača pokazuje njihovu spremnost na rad, a ne čekanje na pomoć, poručila je na riječkom Korzu u četvrtak 15. veljače urednica Uličnih svjetiljki Jasna Krapac na predstavljanju prvog ovogodišnjeg broja. Promociju su podržali članovi Zdruga katoličkih skauta, učenici i nastavnici iz Osnovne katoličke škole „Josip Pavlišić“ u Rijeci i učenici iz Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka.

Prvi broj Uličnih svjetiljki u 2018. godini posvećen je bacanju hrane s ciljem senzibiliziranja javnosti o ovoj problematici, poručila je Krapac. „Odlučili smo se za ovu temu zbog iskustva naših socijalnih samoposluga, prateći što nam govore naši prodavači kao i situacije u našoj zemlji i svijetu. Utvrđujući da sada u Europi postoji gotovo 200 000 tona hrane koja bi mogla nahraniti gladne, ta nas je informacija doista šokirala i učinilo nam se da su Ulične svjetiljke časopis koji može progovoriti o takvim temama budući da radimo s gladnima i onima koji su u potrebi.“

web-ulicne2Na pomoć prodavačima, ljudima kojima je ovo jedini izvor zarade, u pomoć  su pritekli mladi volonteri, članovi Zdruga katoličkih skauta, učenici Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ i Doma za odgoj djece i mladeži. Njih više od 50 toplo se obuklo i sa svojim prodavačem stalo na neki od uličnih punktova nudeći sugrađanima kupovinu ovog jedinstvenog časopisa.

Izdavač časopisa je Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat. Časopis prodaju beskućnici i cijena je 8 kuna, od čega 4 kune pripadaju prodavaču dok 4 kune pokrivaju trošak tiska novog broja. Časopis se prodaje na ulicama Pule, Rijeke, Zadra, Zagreba i Varaždina.  Projekt za cilj ima smanjenje broja beskućnika i poboljšanja životnih uvjeta za ovu sve brojniju populaciju u hrvatskom društvu. Časopis je specifičan zbog tematike kojom se bavi jer govori o beskućnicima, siromašnima, ovisnicima, djeci bez roditelja, prognanicima i izbjeglicama odnosno ljudima s ruba društva, a kojima je ovaj časopis „ulaznica u bolji svijet“.

Skip to content