Nagrada Grada Rijeke s. Suzani Samardžić
Kategorija:
Vijesti

web-s-suzana

  1. Suzana Samardžić, ravnateljica Sv. Ana – Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, ovogodišnja je dobitnica Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ koja joj je uručena na Svečanoj sjednici Grada Rijeke 13. lipnja u riječkom HNK „Ivan pl. Zajc“. Nagradu je dobila za 25 godina uspješnog vođenja Doma koji je zbrinuo mnoge majke i djecu u nevolji. Članica je Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog koji je sinonim za djelovanje ove ustanove nadbiskupijskog Caritasa. S. Suzana od samih početaka je bila jedan od pokretača osnivanja Doma, a nakon toga brižno i požrtvovno ga vodi već 25 godina.

Iako je prošlo 25 godina s. Suzana zadržala je početni zanos, ljubav i brigu prema čovjeku u nevolji. Još uvijek je puna planova za obogaćivanje i poboljšavanje djelovanja Doma. „Ovo priznanje Grada Rijeke mogu primiti samo kao priznanje ovome Domu i zbog toga sam radosna. Za sve ove godine i sve dobro što smo učinili moram zahvaliti svojim suradnicima, stručnom timu i brojnim dobrim ljudima koji su s nama, podržavaju nas i pomažu. To je zaista vojska ljudi bez kojih ništa ne bih mogla“, rekla je S.Suzana nakon primanja nagrade.

Dom je osnovan u ratnim godinama, 1993., kada je uz pomoć karitativnih ustanova iz Austrije pokrenut kao Caritasov dom za žene žrtve ratnih stradanja. Nakon ratnih godina profilirao se kao Dom za žrtve obiteljskog nasilja te s vremenom nadopunjavao djelatnosti i usluge u skladu sa zakonima RH koji su se također razvijali i mijenjali u smjeru sve bolje zaštite žena i djece. Danas osim što pruža utočište ženama i djeci koja su prisiljena napustiti svoj dom zbog nasilja, nudi i programe resocijalizacije te radi i s počiniteljima nasilja. Godišnje Dom primi oko tridesetak žena i duplo više djece.

Skip to content