Nadbiskup Devčić blagoslovio sliku posvećenu bl. Alojziju Stepincu i sv. Ivanu Pavlu II.
Kategorija:
Vijesti

web-slikaBl. Stepinac i sv. Ivan Pavao II. bili su veliki promicatelji kršćanskih obitelji, njezinih vrijednosti i neprocjenjivog značenja za kršćanstvo

U srijedu 3. listopada navršilo se 20 godina od proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Također, ova godina u znaku je 120 godina od rođenja i 15. obljetnice pastirskog pohoda sv. Ivana Pavla II. Rijeci. Tim povodom riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u srijedu 3. listopada svečano euharistijsko slavlje u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije  i pod misom blagoslovio sliku posvećenu bl. Stepincu i sv. Ivanu Pavlu II.

Stari Riječani nazivali su ovu crkvu ‘Vela crikva’ i stoljećima u njoj častili Mariju uznesenu na nebo, kazao je nadbiskup u propovijedi te dodao da je zajedničko bl. Stepincu i sv. Ivanu Pavlu II. upravo duboka pobožnost prema nebeskoj Majci. “Izabravši Svetište Majke Božje Bistričke za proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca, sveti Ivan Pavao II. kao da je želio pohvaliti i s njime podijeliti ljubav prema našem najvećem Marijinom svetištu.”

U nastavku je istaknuo kako je blagoslov nove oltarne pale poticaj svima na molitvu. “Papa Benedikt XVI. je za oltarnu palu rekao da je to otvoreni prozor u svijet. Na isto nas upućuje cjelokupna arhitektura ove crkve, posebno njezine zlatne plohe na oslicima na svodovima. I mnoge slike i kipovi u ovoj crkvi nas također potiču na molitvu i uzdizanje duše k Bogu.”

web-slika2Pojasnio je poruku pale kazavši da nas uzburkano more podsjeća  trajno na govor pape Benedikta koji je Crkvu usporedio s lađom na uzburkanom moru, ali i brod “Juditu” kojim je sv. Ivan Pavao II. uplovio u Rijeku. Također, slika podsjeća na boravak bl. Stepinca u Rijeci 1916. godine kada je ovdje služio vojni rok. Slobodno vrijeme koristio je za obilazak riječkih crkava, posebno Trsatskog svetišta, ali sigurno i ove najstarije riječke župne crkve. Upravo je to njegovo hodočašće slikar želio prikazati na ovoj slici kao hod Crkve prema vječnoj luci, kazao je nadbiskup dodajući da je dojmljivo kako Kardinal ide u susret Papi čime je istaknuta njegova odanost i vjernost Petrovim nasljednicima.

Obojica su bili veliki promicatelji kršćanskih obitelji, njezinih vrijednosti i neprocjenjivog značenja za kršćanstvo. Ivan Pavao II. je u Rijeku došao vođen geslom: “Obitelj – Put Crkve i naroda”, no nismo poslušali njegov poziv i uvažili poruke koje nam je tada uputio, upozorio je riječki nadbiskup. Prikaz Svetog Oca u sjedećem stavu doziva nam u svijest njegovu bolest i isrcpljenost koja ga nije spriječila da nas po treći put posjeti, a kardinal Stepinac je predviđao da će se, kad ratovi završe, nastaviti borba za narod u obitelji. Upravo se to danas događa, kada mnoge obitelji moraju bježati iz svoje zemlje kako bi se spasile neimaštine i izbjegle ratnim opasnostima, upozorio je mons. dr. Devčić. “Sjetimo se riječi blaženog Kardinala: ‘Jake i sretne Hrvatske nema bez jakih, fizički i moralno zdravih i zadovoljnih hrvatskih obitelji!’ Obitelj je ono što povezuje sv. Ivana Pavla II. i bl. Alojzija Stepinca i sve nas.”

web-marasNa kraju mise nadbiskup je zahvalio župniku mons. Sanjinu Francetiću na zauzetosti u crkvi bogatoj djelima kulturno-povijesne baštine, kao i dobrotvorima te autorima slike. Župnik se na kraju prisjetio milosnih i emotivnih trenutaka kojima je svjedočio prije 20 godina u Mariji Bistrici kada je Papa Kardinala Stepinca proglasio blaženim.  Također, zahvalnu riječ i prigodne darove uputio je dobrotvorima, supružnicima Anti i Gordani Maras, umjetniku te suradnicima koji su omogućili da najstarija riječka župna crkva dobije novu oltarnu palu, te riječkom nadbiskupu na dosadašnjoj podršci. Sliku je izradio mr. spec. Grzegorz Jan Rodek i nalazi se u niši oltara sv. Vinka Fererkog. U postavljanju se poštivao stil crkve te je pala postavljena bez oštećenja arhitekture i sklada prostora. Uz prikaz sv. Ivana Pavla II. i bl. Stepinca, na slici su prikazani i sv. Luka evanđelista te Sveta Obitelj. Govoreći o motivima donacije, Ante Maras  je kazao kako su na slici elementi koji obilježavaju grad Rijeku, grad koji mu je u životu puno pozitivnoga dao, a u bolesti je na zagovor ovih svetaca  ozdravio.

Skip to content