Na Zlobinu otvorena kuća za odmor „Prečasni Rude Miloš“
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić blagoslovio je u petak 28. rujna na Zlobinu, u prostoru župnog stana, kuću za odmor „Prečasni Rude Miloš“. Investicija je to nadbiskupijske tvrtke „Domus Laurana“ d.o.o. iz Lovrana kojoj je jedan od ciljeva stavljanje u samoodrživu funkciju nekretnina Riječke nadbiskupije koje se ne koriste za potrebe pojedinih župa. Župni stan, koji je ranijih godina uređen brigom župnog vijeća Župe sv. Ivana Krstitelja i mještana Zlobina te pomoću Riječke nadbiskupije i Grada Bakra, već je duže vrijeme stajao neiskorišten. Nakon razgovora s predstavnicima Župe, nekadašnjim župnikom vlč. Miroslavom Perglom i župnim vijećem, dogovoreno je komercijalno korištenje objekta. Da bi se objekt i pripadajuće crkveno zemljište nasuprot župnog dvora stavilo u funkciju bilo je potrebno izraditi projektnu dokumentaciju uređenja zgrade i parkirališta te ishodovati potrebne dozvole što je privedeno kraju izdavanjem rješenja o kategorizaciji objekta za smještaj.

Župa i dalje zadržava jedan dio prostora za vlastite potrebe koji će biti uređen o trošku „Domus Laurane“, a ostali dio predviđen za komercijalnu upotrebu. Kuća ima kapacitet 9 ležajeva s kuhinjom, kupaonicom, dnevnim boravkom, praonicom i peglaonicom. Ukupno ulaganje s potrebnom dokumentacijom iznosilo je oko 250.000,00 kn uključujući ugradnju sustava centralnog grijanja koji je u tijeku. Izvođač radova bio je OZG „Citadela“ iz Hreljina.

Vlč. Josip Tomić, direktor nadbiskupijske tvrtke „Domus Laurana“ d.o.o., u pozdravu nazočnima zahvalio je Župi Zlobin, nekadašnjem župniku kao i sadašnjem župnom upravitelju vlč. Marku Šariću na otvorenosti za suradnju, Tomislavu Klariću, saborskom zastupniku Hrvatskog državnog sabora i gradonačelniku Grada Bakra na pomoći i potpori kao i riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću na potpori u realizaciji ovog projekta kojem je cilj integracija u društvenu zajednicu i novo zapošljavanje koje bi trebalo uslijediti u idućoj sezoni. Naglasio je da je kuća za odmor nazvana po prečasnom Rudi Milošu, rođenom na Zlobinu, koji je bio dugogodišnji župnik u Turkima i potom u Divjakama gdje je mnogo pretrpio od partizana i komunističkog režima. Na kraju se skrasio u župnom dvoru u Zlobinu otkuda je upravljao i Župom Lič kroz skoro 10 godina. Miloš je bio vrijedan i požrtvovan svećenik koji je živio s ljudima i za ljude te je ova kuća koja treba biti u službi ljudima nazvana po njemu. Riječki nadbiskup blagoslovio je novouređene prostore te zahvalio svima koji su dali inicijativu i ideju za ovaj projekt, kao i Župi Zlobin, te Gradu Bakru. U nagovoru je istakao važnost poslovične hrvatske gostoljubivosti kako bi gosti upoznali i ovaj kraj Riječke nadbiskupije na prijelazu Primorja u Gorje. Istaknuo je da je Crkva oduvijek bila pokretač razvitka te uključena u suvremene tijekove o čemu svjedoči stavljanje ove nekretnine u funkciju turizma.

web-zlobin2Gradonačelnik Grada Bakra, Tomislav Klarić, čestitao je Riječkoj nadbiskupiji te nadbiskupijskoj tvrtki na navedenoj investiciji i istakao spremnost za daljnjom podrškom u uređenju okoliša zgrade. Rekao je da je ciljanom politikom ravnomjernog razvoja područja Grada Bakra postignuto otvaranje smještajnih kapaciteta na Zlobinu koji ostvaruju dobar promet gostiju. Naglasio je da se dobrom i kvalitetnom suradnjom mjesne Crkve i Grada Bakra u proteklom razdoblju na ovom području puno napravilo te izrazio očekivanja da će tako biti i ubuduće.

Tanja Vidas, zamjenica direktorice Turističke zajednice Grada Bakra pozdravila je stavljanje u funkciju ove kuće za odmor te rekla da je na Zlobinu u kratkom vremenu otvoren popriličan broj smještajnih kapaciteta koji imaju zadovoljavajuću popunjenost.

Kuća za odmor „Prečasni Rude Miloš“ u punoj funkciji bi trebala biti za dva do tri tjedna.

Skip to content