Mons. Pero Zeba misom zahvalnicom oprostio se od župljana
Kategorija:
Vijesti

 

web-zeba1Svetom misom zahvalnicom 22. srpnja u crkvi sv. Bartola u Cerniku mons. Pero Zeba oprostio se od svojih župljana i otišao u zasluženu mirovinu. Dugogodišnjem župniku dirljiv i lijep oproštaj pripremili su brojni župljani i svećenici zajednice braće i sestara „Omnia Deo“, kojima je župa Cernik, odlukom riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, postala centar, a uz župe Cernik, upravljaju još i župama Kukuljanovo i Škrljevo.

U propovijedi je mons. Zeba istaknuo kako je Crkva zajednica u kojoj se uvijek nešto događa: pričesti, krizme, drugi sakramenti, slavlja itd. Ako se ništa ne događa, ako rijeka samo monotono teče, pretvara se u baru i u njoj su žabe. Crkva mora stalno u sebi imati života, kisika, događanja i promjena. Ako toga nema, nastaje mrtvilo. Isus je učio, kazao je mons. Zeba. „Isus nudi put, ne daje lako rješenje, nego: sada kreni, a ja ću biti s tobom. To je on naučavao. I to je nauk i poslanje i ove Crkve u Cerniku.“

Braću svećenike potaknuo je da nastave tamo gdje je on stao. Istom cilju stremimo, neka naše zajedništvo ništa ne pokoleba, niti ljubav ne umanji, a ostalo prepustimo Bogu, rekao je mons. Zeba.

web-zeba3Nakon misnog slavlja svojeg dragog župnika lijepim riječima su pozdravili i darivali: u  ime Općine Čavle načelnica Ivana Cvitan Polić koja je naglasila kako je mons. Zeba pravi čovjek iz naroda i kako ih je mnogo puta opomininjao i vraćao na pravi put. U  ime zajednice „Omnia Deo“, duhovna majka i suutemeljiteljica Društva Jozefina Glasnović zahvalivši mu se za sve što je učinio za Zajednicu; a u ime župljana prof. Sonja Lanc. „ Iako niste grobničke gore list, lijepo ste se uklopili i prilagodili u ovaj ambijent, osluhnuli sve te ljude i živjeli s njima i bili naš animator i pokretač mnogih događaja i na crkvenom i svjetovnom planu: pravi ‘ majstor’ povezivanja ljudi i onih desnih i onih lijevih. Mnogi su plodovi vašeg rada: potpuno uređenje crkve i okoliša, izgradnja kapelice na groblju, poticanje mnogih događanja i u mjestu, a puno toga ste učinili i na duhovnom planu.Vaše jezgrovite, direktne, jasne propovijedi poticale su nas da se lakše snalazimo u životu. Znali ste se nositi i s mrmljanjima i prigovaranjima. Razumijevali ste različitosti i prihvaćali ih. Čovjek vam se uvijek mogao obratiti, ali fascinantno je to da je pomoć stizala odmah ,isti tren. Možete reći sa sv. Pavlom: ‘dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao…’ Želim da se nosite s još mnogim utrkama u životu, da vam Bog podari zdravlje i mir.“- rekla je prof Lanc.

web-zeba2Novi župnik Cernika vlč. Đuliano Trdić također je zahvalio mons. Zebi na sosadašnjoj plodonosnoj službi u ovoj grobničkoj župi i sve pozvao na zajedničko druženje u lijepom i prostranomu crkvenom dvorištu. U 19 godina službe cerničkog župnika mons. Zeba, ostat će u srcima mnogih jer je s njima, zaista kao njihov pastir, živio i lijepe i tužne trenutke. (G.F.)

Skip to content