Križ je srce i sažetak naše vjere
Kategorija:
Vijesti

web-kriz1U petak 14. rujna u katedrali sv. Vida misnim slavljem proslavljen je blagdan Uzvišenja Svetoga Križa. Euharistijsko slavlje predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

U propovijedi je potaknuo  vjernike na razmišljanje o otajstvu križa kojega je nazvao srcem i sažetkom naše vjere. Naglasio je da je rečenica – “Bog je ljubav”-  iz Ivanovog evanđelja, sadržana upravo u otajstvu Kristova križa, ali i u otajstvu Božjega utjelovljenja jer je Gospodin iz ljubavi prema nama postao čovjekom. Poručio je da je i danas za mnoge križ ludost i sablazan, ali za nas je on najveći znak ljubavi i pobjede nad đavlom, koji je nekoć po drvetu pobijedio, odnosno zaveo prve ljude, ali u konačnici izgubio po Kristovoj žrtvi na drvetu križa.

Biskup se osvrnuo i na simboliku križa koji je ujedno i prijestolje Božje slave i naš najsigurniji životni putokaz koji nam svijetli i u najtežim životnim situacijama. U ime Očeve ljubavi Isus je na križu pokazao Božju ljubav prema nama, a kao pravi čovjek u ime čovječanstva pokazao je Ocu ljudsku ljubav i poslušnost do kraja, do smrti na križu.

web-kriz2Naglasio je kako je Krist prihvatio križ jer je on put u slavu uskrsnuća i izvor svih milost za nas što se često prikazuje u kršćanskoj umjetnosti prikazom Svetoga Križa iz čijega podnožja izvire 7 potoka milosti koji simboliziraju 7 svetih sakramenata. To da je križ otajstvo,  vjernicima je pojasnio kroz Isusov paradoksalni govor o tomu da će izgubiti svoj život onaj koji ga želi sačuvati i da će naći onaj tko ga izgubi.  Time je nas pozvao da izgubimo svoj život na način služenja i trošenja sebe za druge. Naglasio je da je križ simbol i svih naših trpljenja koja se očituju čak i u tomu da smo nekada i mi sami sebi križ, kao i jedni drugima, čime nas je pozvao da svoje križeve dragovoljno prihvatimo kako bismo sazrijevali u svojoj vjeri i baštinili duševni mir. Biskup se osvrnuo i na mučeništvo blaženog Miroslava Bulešića pročitavši njegovu rečenicu koja potvrđuje da se nije bojao mučeništva poradi Krista i da je žudio za njime ako bi ono bilo Božja volja za njegov život. Time je istaknuo pobjedu Kristova križa i u životu našega blaženika Miroslava. Na kraju propovijedi  svima je zaželio, uključujući i sebe, da ih Gospodin po euharistiji blagoslivlja i osnažuje na putu nasljedovanja Kristovog križa koji vodi u slavu uskrsnuća.

Skip to content