Isus nas u korizmi poziva činiti tri stvari: dijeliti, moliti i postiti
Kategorija:
Vijesti

web-pepelnica1Korizma nas poziva da priznamo da smo grešnici potrebni oproštenja i pomirenja, rekao je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić na Pepelnicu, u srijedu 14. veljače predvodeći misu s obredom pepeljenja u katedrali sv. Vida u Rijeci.

Dodao je da u ovom vremenu priprave za najveći kršćanski blagdan oprostimo drugima na način kako želimo da Bog oprosti nama. Osvrčući se na pročitani tekst evanđelja (Mt 6, 1-6.16-18) u kojemu slušamo Isusov poziv na pravilno življenje pokore, poručio je da se vjera mora manifestirati po našoj nutrini, a ne po tome da ljudi vide dobra djela koja činimo. Isus nas u korizmi poziva činiti tri stvari: dijeliti, moliti i postiti. Poziva nas na velikodušnost, molitvu u skrovitosti i vrijeme odricanja pred Gospodinom. Korizma nas poziva da promislimo o našim životnim nakanama: činimo li ih iskreno ili zbog privatnih interesa? Vrijeme korizme potiče nas da kažemo ‘ne’ iskušenjima, po uzoru na Isusa koji je bio kušan u pustinji, poručio je nadbiskup.

Krist odbijajući kušnje govori: “Pisano je!”, pozivajući se na Božju Riječ. Time i nas potiče da nam Biblija ne bude knjiga koja se ne otvara, nego da je čitamo i da nas ona jača na putu nasljedovanja Isusa Krista, kazao je mons. Devčić. Na kraju je potaknuo vjernike da iz korizme izađu očišćeni i s Isusom krenu u novi život. Vjernicima je poželio blagoslovljeno vrijeme priprave za Uskrs, ispunjeno dobrim djelima koja nas približuju Bogu.

Blagoslovljeno vrijeme korizme vjernicima je zaželio rektor Katedrale mons. Matija Matičić. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u trodnevnom danonoćnom klanjanju pred Presvetim Oltarskim sakramentom „72 sata za Gospodina“, a koje se u riječkoj prvostolnici održalo od 12. do 14. veljače. Podsjetio je na tradicionalna korizmena hodočašća koja će ove nedjelje početi u Katedrali kazavši kako hodočašće Čudotvornom raspelu ima veliko duhovno značenje za vjernike Riječke nadbiskupije.

 

Skip to content