Djeca su srce publikacije o 25 godina Doma sv. Ane
Kategorija:
Vijesti

web-publikacija1“Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da živimo zajedno”, rečenica je jednog djeteta, štićenika Doma sv. Ane – Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, a koja se nalazi na naslovnici publikacije posvećene 25. obljetnici Doma. Djeca su srce djela koje je predstavljeno 20. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci, publikacije koja među svojih koricama sadrži potresne i iskrene dječje crteže i rečenice nastale tijekom individualnih terapija u Domu sv. Ane. Na predstavljanju su sudjelovali: riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, ravnateljica Doma s. Suzana Samardžić, recenzentica s. Veronika Mila Popić,urednik i grafički urednik publikacije Bruno Lončarić, psihologica Laura Pavičić, vokalna grupa Putokazi, a događaj je moderirala Irena Hrvatin.

Nadbiskup Devčić zahvalio je ravnateljici Doma, njenim suradnicima, Družbi sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Provincije Majke Dobrog Savjeta – Rijeka kojoj pripada s. Suzana te volonterima na ustrajnom radu i ljubavi koju pružaju štićenicima Doma. Govoreći o obljetnici Doma te publikaciji istaknuo je kako je riječ o jako dirljivom štivu kojega se teško može čitati bez da čovjeku ne izazovu emocije. Oni koji rade u Domu susreću se s ljudskim tragedijama i zloćom, ali istovremeno u istom prostoru štićenici se susreću s ljubavlju, humanošću, požrtvovnošću, željom i uspješnim nastojanjem svih da tim ženama i toj djeci pomognu, rehabilitiraju, postave na noge i da im se vrati dostojanstvo, vjeru u život i vjeru u Boga. To je ono najviše što čovjek može učiniti čovjeku. Koliko god su sile zla u svijetu velike, ovakvi nam primjeri pokazuju da je ljubav veća i jača i da ovaj svijet, dokle god ima ljubavi u ljudskim srcima –  ima šansu, rekao je nadbiskup.

Ravnateljica Doma s. Suzana Samardžić upoznala je okupljene s poviješću Doma kazala je da je Dom blagoslovljen i otvoren  26. srpnja 1993. godine  na blagdan sv. Ane, nebeske zaštitnice Doma i bio je namijenjen ženama i djeci, progranicima i izbjeglicama iz ratom zahvaćenih područja u Hrvatskoj i BiH. Prve korisnica, žrtva rata s područja Like, u Dom su došla 20. rujna 1993. Kako se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, objedinili smo proslavu na 20. i 21. rujna, poručila je s. Suzana. Cilj izdavanja publikacije jest prevencija nasilja u obitelji i senzibiliziranje javnosti za tu temu. Kapacitet Doma je 30 osoba i u proteklih 25 godina u Domu je bilo  1.695 osoba.

web-publikacija3Svakih 15 minuta zlostavljana je jedna žena, rekla je recenzentica publikacije s. Veronica Mila Popić dodajući da je dijete u takvim situacijama gledatelj, ali ono razumijetu situaciju. Na to ukazuje ovo djelo u kojemu djeca svjedoče kroz što su prolazila, ali i svjedoče o miru kojega su pronašla u Domu. Dodatak publikaciji je knjižica “Ljubav na djelu” u kojoj se nalaze kvalitetni prigodni tekstovi koji prate knjigu. U nadahnutom predstavljanju recenzentica je istaknula da su svjedočanstva djece i njihovih majki dokaz od kakvih ‘mrvica’ ljubavi čovjek može živjeti te da publikaciju čine riječi onih koji su se odvažili sanjati.

Nikada ne treba pretpostaviti kako se djeca osjećaju, kazala je psihologica Laura Pavičić koja je u individualnom radu sa štićenicima  Doma prikupila materijale objavljene u publikaciji. Dodala je kako se svakom djetetu u Domu pruža sigurnost te ukazuje na to da je boravak u Domu samo jedan dio njihova života i da je moguće življeti bolje i ljepše. Dječje patnje su dublje i pomažemo im da skinu sa sebe onaj osjećaj krivnje i tereta kojega djeca nose. Neprekidno im primjerom pokazujemo kako se ‘sretno’ živi, kako se živi ‘normalno’ i objavljivanjem njihovih radova nadamo se da smo senzibilizirali javnost, poručila je Pavičić.

Govoreći o ideji objavljivanja publikacije, inicijator i grafički urednik djela Bruno Lončarić kazao je kako je uvidom u radne materijale nastale tijekom individualnog rada prihologice s djecom, odlučio da se crteži i dječje poruke moraju javno naglasiti, a sve ostalo staviti sa strane. S tim u vezi ovo je prva publikacija objavljena u povodu 25 godina Doma sv. Ane, dok će druga, koja će sadržavati radove sa stručnog skupa održanog 21. rujna, biti objavljena u veljači 2019. u povodu proslave Dana života. Nije bilo lako raditi na ovoj publikaciji jer smo svi bili vrlo emotivni gledajući i čitajući te dječje radove, kazao je Lončarić te zahvalio s. Suzani na suradnji i svojim suradnicima na uloženom trudu.

web-publikacija2Događaju su se odazvali ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupija s. Marija Faustina Kovačević, prethodni, dugogodišnji ravnatelj mons. Nikola Uravić, predstavnici Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupija, predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, među njima zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić i pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.  Predstavljanje publikacije svojim dolaskom podržali su glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović i pastor Baptističke crkve Giorgio Grlj, kao i djelatnici sigurnih kuća u Hrvatskoj, Centra za socijalnu skrb i ustanova socijalne skrbi, obiteljskih savjetovališta, obrazovnih ustanova te mnogi župnici, redovnici i redovnice i prijatelji Doma.

Skip to content