Dan Riječke Majke
Kategorija:
Vijesti

web-pomerioSpomendan preminuća utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, sestre su proslavile na blagdan svetih arkanđela Mihovila, Gabrijela i Rafaela, u subotu 29. rujna u vrtu istoimenog samostana na Pomeriju u Rijeci, gdje je Utemeljiteljica i preminula na glasu svetosti. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Nikola Uravić, povjerenik za redovnice Riječke nadbiskupije, uz koncelebraciju mons. Nikole Imbrišaka, kancelara Riječke nadbiskupije, vlč. Siniše Vujčića, župnika župe sv. Ćirila i Metoda i vlč. Kristijana Malnara, župnika župe Gospe Karmelske.

U propovijedi je mons. Nikola Uravić, povodom blagdana svetih arkanđela glasnika najvažnijih događaja povijesti spasenja, naglasio kako trebamo zahvaljivati Bogu na svemu onome što nas okružuje, znajući s pouzdanjem da je Bog stvorio sve vidljivo i nevidljivo na pomoć nama, radi nas i radi našega spasenja. Svatko od nas može biti anđeo drugome, glasnik Božje riječi i činitelj dobra. Imena arkanđela su i imena njihova poziva i službe, kao što su to u Bibliji i imena ljudi. Mi možda ne možemo po svom imenu spoznati svoj poziv, ali možemo po svojim darovima i sklonostima na dobro prepoznati Božji poziv, što nam je u životu činiti i na koji način osmisliti svoj život na dobro bližnjega.

Nadalje, mons. Uravić je istaknuo da se „danas ovdje spominjemo dana smrti ili prijelaza u kuću Očevu Marije Krucifikse Kozulić. Njezino ime Marija i Krucifiksa obilježile su njezin život. Iako iz imućne obitelji, doživjeli su ekonomsku propast i proživljavali mnoge osobne teškoće. Svojim se školovanjem pripremala za odgojiteljicu djece i mladeži. Poput sv. Terezije od Djeteta Isusa i ona traži svoj poziv. Sv. Terezija je u svojoj životnoj tjeskobi tražila što joj je činiti i otkrila svoj poziv u riječi ‘ljubav’, ljubiti sve poput Spasitelja. To je bio i moto službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić – ljubiti Isusa u onim malenima. U burnim povijesnim vremenima našega grada i ovoga kraja ona odgovara Božjem pozivu darujući sebe i sve svoje za siromašnu djecu, kako bi im pokazala put prema Bogu, kako bi ih postavila na noge, te postanu i ljudski i kršćanski zrele osobe, od njih otklanjala pogibao da se u svom životu ne izgube i pođu krivim putem. Ne samo to, imala je dar za taj poziv oduševiti i druge djevojke te se tako u našem gradu Rijeci rađa i ova redovnička zajednica sestara Presvetog Srca Isusova. One su i prosile dar od dobrih ljudi kako bi namirile ono potrebno za tu djecu. Na spomen ploči postavljenoj na ulazu u kapelicu ovog samostana njezini suvremenici su nakon njezine smrti posvjedočili: ‘Bila je prava majka siročadi, siromaha, napuštenih, osiguravajući im besplatno krov, zaklon, hranu, odjeću, odgoj i obrazovanje. Prošla je blagoslivljajući sve, blagoslivljajući uvijek. Revnim djelima za slavu Božju i ljubav prema bližnjemu posvetila je svu svoju dušu: jednostavnu, čistu, poniznu, hrabru i ozbiljnu. Blagoslovljena siročad upućuje svoje molitve za ljubljenu svoju majku da primi čim prije nagradu Neba, jer je za Nebo živjela’“, završio je mons. Uravić.

Vrt samostana bio je ispunjen Riječanima, štovateljima Majke Marije Krucifikse, a liturgijsko slavlje animirao je zbor župe Majke Božje Karmelske u Rijeci pod vodstvom prof. Daniele Marinović. Misno slavlje završilo je pohodom vjernika spomen-sobi preminuća Majke Krucifikse, a na kraju svima je zahvalila i pozvala na molitvu za skoro proglašenje Majke blaženom i svetom s. Dobroslava Mlakić, postulatorica kauze.

 

 

 

 

Skip to content