Dan Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.”
Kategorija:
Vijesti

web-bogoslovijaU Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“ 21. svibnja, na Duhovski ponedjeljak, proslavljen je blagdan Marije Majke Crkve, zaštitnice sjemenišne kapele, a time i Dan bogoslovnog sjemeništa. Svečano euharistijsko slavlje u kapeli je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu sa sjemenišnim poglavarima, svećenicima i bogoslovima. Rektor sjemeništa dr. Mario Tomljanović uvodeći u slavlje istaknuo je kako je vjernicima ovaj blagdan podsjetnik da nisu sami nego da u Mariji, Isusovoj majci, imaju brižnu i nježnu zaštitnicu.

Pod misom su dvojica bogoslova primili službe čitača i akolite, uobičajene stepenice na putu do svećeničkog ređenja. Dragan Karlić, bogoslov Porečke i Pulske biskupije primio je službu čitača, a Mateo Šutić, kandidat Riječke nadbiskupije, službu akolite. Nadbiskup ih je, kao i sve bogoslove, u propovijedi pozvao na savjesno izvršavanje dužnosti koje su im dodijeljene što je temelj za buduće savjesno svećeničko služenje. „Gospodin od nas traži zauzetost i odgovornost, ne trpi osrednjost. Želi da zajedno s njime izgrađujemo i stvaramo novi svijet. Sv. Ignacije je rekao: ‘Radi kao da sve ovisi o tebi, ali moli kao da sve ovisi o Bogu’“, poručio je nadbiskup.

Prisjetio se i 3. posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, što je bilo njegovo stoto apostolsko putovanje izvan Italije, kada je 5 dana boravio upravo u Riječkom sjemeništu. Podsjetio je i na štovanje Marije Kraljice apostola i Majke Crkve koje je u riječkom sjemeništu vezano uz sliku Marije okružene apostolima na blagdan Duhova i koja se slavi kao zaštitnica sjemeništa. „Isus je s križa poručio da je Marija naša Majka i majka Crkve, a mi njegova braća i njezina djeca“, rekao je nadbiskup. Na kraju mise mladomisnički blagoslov udijelio je Mario Frlan, zaređen za svećenika dva dana ranije u riječkoj katedrali.

Skip to content