Blagoslovljen novi križ u Liču
Kategorija:
Vijesti

web-lic1U Liču je u ponedjeljak 23. travnja povodom župnog blagdana –  “Jurjeva” – blagoslovljen novi križ podignut na predjelu Pirovište. Novi križ blagoslovio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i u nadahnutoj propovjedi govorio o značenju i važnosti Kristovog križa u životu svakog pojedinca i naroda.  “Križ okuplja. Križ povezuje i znak je europskog identiteta”, rekao je nadbiskup.

Događaju je nazočio  vlč. Tomislav Zečević, župnik Liča te još nekoliko svećenika. Uz inicijatore i podizatelje križa, obitelj Bočina na čijem zemljištu se nalazi križ, na blagoslovu se okupio veći broj uzvanika i mještana. Među vjernicima našao se i niz uzvanika iz javnog života, kao i predstavnici lokalnih vlasti: g. David Bregovac, načelnik Općine Fužine, g. Dražen Starčević, donačelnik Općine Fužine, g. Slavko Starčević, predsjednik Općinskog vijeća Općine Fužine, g. Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva i mnogi drugi.

Župa sv. Jurja, viteza i mučenika imala je na svom području prije Drugog svjetskog rata 18 vjerskih građevina, crkava i kapelica, dok su poslije rata ostala samo tri – župna crkva, kapela Sv. Križa i kapela BDM Lurdske. Od 2001. zalaganjem župljana i darovatelja, obnovljena su četiri križa. Godine 2002. Etnografska udruga “Sv. Juraj” podigla je križeve na brdu sv. Ivan i na lokaciji crkve sv. Marije Magdalene, 2013. je g. Željko Mihelić podigao križ na Ječmeni, a križ obitelj Bočina na Pirovištu je četvrti.

web-lic2Na kraju slavlja, nadbiskup je zahvalio svima na trudu u obnovi i revitalizaciji sela i župe Lič, te potaknuo okupljene na zajedništvo i složnost u radu za dobrobit mjesta, spasenje duša i čast Božju.

 

Skip to content