20. obljetnica smrti mons. Uhača
Kategorija:
Vijesti

web-uhac„Mons. dr. Josip Uhač, nadbiskup, kardinal, diplomat Svete Stolice i tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda bio je jedan od najvećih duhovnih sinova Crkve u Hrvata, ali i opće Crkve“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodeći misu zadušnicu povodom obilježavanja 20. obljetnice smrti, 18. siječnja u Uhačevom rodnom mjestu Brseču. U malenoj brsečkoj župnoj crkvi sv. Jurja okupio se veliki broj župljana kako bi se prisjetili čovjeka kojega su mnogi od njih poznavali, koji je među njima odrastao, ali životni put u diplomaciji Svete Stolice odveo ga je daleko u svijet. Misno je slavlje pratio župni zbor sv. Jurja.

„Moramo biti zahvalni što je ovdje odrastao jedan tako cijenjen čovjek, a opet tako jednostavan i skroman, istinski sluga Božji i prijatelj svakog čovjeka. Bog nam po takvima pokazuje svoju ljubav“, rekao je nadbiskup Devčić. Bio je svet, vjeran i revan svećenik, a brojna ga svjedočanstva opisuju kao odgovornog čovjeka koji nije bio od velikih riječi nago velikih djela. „Kao takav može nam svima biti uzor“, rekao je nadbiskup.

Na kraju mise nadbiskup je u pratnji župnika Ivana Zimmermana i umirovljenog domaćeg svećenika Marija Galovića na grobu kardinala Uhača u bočnoj apsidi predvodio molitvu za pokojnika.

Povjesničar dr. Marko Medved nakon mise podsjetio je na najvažnije postaje njegovog životnog puta. Nakon ređenja za svećenika mons. Uhač je nastavio postdiplomski studij teologije i kanonskog prava izvan domovine i završio u diplomatskoj službi Vatikana. Značajno je njegovo djelovanje kao nuncija u Afričkim zemljama sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, gdje je, po nalogu Pape, imao zadatak pronaći kandidate za biskupe među domicilnim svećenicima kako bi se prekinula praksa da u Afričkim zemljama stoluju biskupi iz Europe.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1984. godine apostolskim nuncijem u Njemačkoj, gdje je bio do 1991. Nakon toga vratio se u Vatikan, gdje je do smrti bio tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda. Papa je na dan njegove smrti objavio njegovo imenovanje kardinalom, a 21. II. 1998. posmrtno je i posvećen. „Za nas je najznačajnija njegova diplomatska uloga u priznavanju Hrvatske početkom devedesetih godina“, rekao je dr. Medved. Na kraju je pročitao svjedočanstva ljudi koji su ga poznavali i koja mons. Uhača opisuju kao samozatajnog, tihog, skromnog i nenametljivog čovjeka koji je srcem uvijek bio blizu svome narodu.

Skip to content