Župa sv. Jelene Križarice i Grad Kastav zamijenili zemljišta za izgradnju novog groblja i crkve
Kategorija:
Vijesti

web-1U utorak 4. travnja u Vijećnici Grada Kastva potpisan je sporazum o zamjeni zemljišta Grada Kastva – Riječke nadbiskupije i župe sv. Jelene Križarice.

Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović kazao je kako je vrijednost zamijenjenog zemljišta 4,378.325 kuna te da iznos odgovara Gradu Kastvu zbog čega je zahvalio supotpisnicima sporazuma, riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću i župniku kastavske župe vlč. Franji Jurčeviću. Nadbiskup je izrazio radost da se ovim sporazumom uspjelo riješiti pitanje gradskog groblja, ali i budućeg sakralnog objekta na Rešetarima. Na kraju je zahvalio gradonačelniku i župniku na suradnji te čestitao Gradu na budućim projektima izgradnje groblja i uređenju prostora oko Crekvine.

Župnik kastavske župe vlč. Jurčević istaknuo je kako je potpisivanje sporazuma nastavak dobre suradnje župe i Grada, odnosno župnika i gradonačelnika koji su uvijek u službi povjerenog mu naroda. Na kraju je sve pozvao na proslavu svoje zlatne mise koja će biti 2. srpnja.

web-k2Riječka nadbiskupija sporazumom je Gradu Kastvu za gradnju novog groblja ustupila lokaciju Ćikovo površine 24.528 četvornih metara uz cestu prema Viškovu te oko 9.123 kvadrata Popovog dolca ispod Crekvine, ukupno 33.651 kvadrata. Na lokaciji budućega groblja, na istočnome dijelu Kastva od Šporove jame prema Halubjanu, Riječka nadbiskupija zadržala je četiri tisuće četvornih metara terena za gradnju crkvice, a Grad Kastav je Riječkoj nadbiskupiji u Rešetarima prepustio građevinsko zemljište površine 8.626 četvornih metara, pogodno za gradnju crkve.

 

Skip to content