Župa i župljani Viškova prikupili 25.000 kuna za liječenje Marije Begović
Kategorija:
Vijesti

Župa sv. Mateja na Viškovu prikupila je u samo mjesec dana 25.000 kuna za liječenje Marije Begović, 22-godišnje djevojke koja boluje od neurofibromatoze tip-1  (fibromi prošireni po tijelu), te od keloides multiplices (22 tumora na tijelu). Humanitarna akcija započela je početkom lipnja, a zaključena u petak 30. lipnja.  Župnik mons. Ivan Nikolić zahvalio je svim župljanima koji su darovali financijska sredstva te kazao da se župa i župljani rado odazivaju pozivima ljudi za pomoć, bez obzira bili oni vjernici ili ne. Potrebno je ljude odgajati da budu socijalno osjetljivi. Bolest ne bira i osim financijske pomoći, župljani su i molili za bolesnu djevojku, rekao je mons. Nikolić.

Majka Marije Begović, Milka Begović, izrazila je zahvalnost dobrim ljudima koji su pritekli u pomoć kazavši kako im je sada svaka kuna dobrodošla. Terapija je skupa.  Minimalna doza dostatna za tri tjedna liječenja stoji 2.000 kuna. HZZO podmiruje tek jednu terapiju na godinu i ostatak moraju sami plaćati. Bolest je jako rijetka i liječnici u Hrvatskoj su nemoćni. U Njemačkoj se mogu izliječiti obje vrste bolesti, ali sama operacija (bez popratnih troškova) stoji oko 40.000 Eura. Tih novaca mi nemamo i svaka pomoć nam je dobrodošla, kazala je Begović.

Župi i župljanima župe s Viškova ovo nije prva humanitarna akcija. U samo godinu i pol dana prikupili su 58.268,00 kn. Za liječenje Roberta Igreca (15.-godišnjaka koji je doživio epileptički napad i ostao bez kisika te mu je bilo potrebno ugraditi neurostilulator. Župa je za tu potrebu prikupila 18.260, 00 km. Također, za sedamnaestogodišnjeg Matiju Katalinića koji boluje od raka kostiju, prikupljeno je 15.000 kuna i u ovoj zadnjoj akciji za Mariju Begović 25.000 kuna.

U ovu akciju župa i župljani priključili su se u već započetu humanitarnu akciju „Svi za Mariju – Marija za sve“ koju je koncem ožujka pokrenulo Hrvatsko viteško društvo „Zrinski i Franopan“ Trsat i koje je za Mariju Begović, kroz različite aktivnosti, prikupilo 15.000 kuna. Predsjednik Udruge, Marijan Kauzlarić, zahvalio je svim dobročiniteljima, sudionicima akcije kao i pokroviteljima.

Skip to content