Zlatna misa vlč. Mate Vukovića
Kategorija:
Vijesti

web-zlatomisnik2Pedeset godina svećeništva proslavio je vlč. Mate Vukovića u nedjelju 9. srpnja u kapeli Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci. Suslavili su: mons. Dinko Popović,  mons. Nikica Uravić, p. Marko Stipetić,  p. Vatroslav Halembek te umirovljeni svećenici koji su u riječkom Svećeničkom  domu.

Vlč. Vuković zahvalio je svima što su zajedno s njim došli proslaviti zlatni jubilej njegovog misništva. Prisjetio se kako ga je u Senju 2. srpnja 1967. godine za svećenika zaredio biskup dr. Viktor Burić, a po služenju mlade mise koje je bilo u rodnoj Stajnici kraj Jezerana 30. srpnja 1967. godine, raspoređen je za službu župnika u Tršće, Prezid i Čabar. U tim župama proveo je 22 godine, a potom  otišao u Vrbovsko gdje je službovao do 2008. godine. Zatim biva  poslan u Brod Moravice do 2014. godine, kada nakon 47 godina službe župnog upravitelja u raznim mjestima Gorskog kotara odlazi u zasluženu mirovinu u Svećenički dom u Rijeci.

Propovijedao je mons. Dinko Popović kojega je obilježavanje jubileja 50. godišnjice svećeništva vlč. Vukovića potaknula da govori o ulozi svećenika u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, od župne zajednice pa do uloge u svijetu. Napomenuo je da su svećenici odgojitelji zajednice kršćana i vjesnici evanđelja, radosne Isusove riječi te pastiri Crkve.  Spomenuo je riječi pape Franje koje potiču svećenike da budu pravi dobri pastiri, koji bi u svojoj župskoj zajednici trebali uvijek biti sa svojim stadom, te da se na njima treba osjetiti miris tog stada. Oni trebaju biti među ljudima, u svojoj zajednici i da prijateljuju s narodom poput Isusa Krista, kazao je propovjednik.
Skrenuo je pozornost na dokumente Drugog vatikanskog sabora koji upućuju da se ni jedna kršćanska zajednica ne može izgrađivati ako nema euharistijskog slavljenja svete mise. Upravo tu započinje odgoj duha zajedništva pravog kršćana, a sve to ne može započeti bez svećenika. Euharistija se slavi na oltaru koji je središte svega. Na njemu, a  po riječima svećenika, i među nama zakuca Božje srce. Isus nas je pozvao da to vršimo njemu na slavu dok On ponovo ne dođe. Stoga kršćani ne mogu živjeti bez nedjeljne svete mise, rekao je  mons. Popović.

web-zlatomisnik1U nastavku je potaknuo okupljene vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja. To posebno treba istaknuti na ovom mjestu koje je rasadnik novih svećenićkih zvanja. Moramo moliti za nove mlade redovnike, redovnice i svećenike koji će nastaviti Božje djelo te izgraditi Crkvu za sutrašnji svijet, poručio je mons. Popović.
Na kraju je zahvalio Bogu na daru 50. godišnjice svećeništva vlč. Vukovića. Čestitao mu je na dugogodišnjoj službi Bogu, Crkvi i čovjeku te zahvalio na životnom trudu koji je uložio u svoju službu.

Na kraju misnog slavlja rektor Svećeničkog doma mons. Uravić je zahvalio vlč. Vukovću na dugogodišnjoj službi u Gorskom kotaru, na svemu što je učinio za vjernike tog kraja ne štedeći sebe usprkos hladnoće koja mu je ostavila posljedice na zdravlje. Istaknuo je kako je to upravo na tragu teksta evanđelju četrnaeste nedjelje kroz godinu:  „Krotka sam i ponizna srca“. Siguran sam da vlč. Vuković strpljivo i ponizno podnosi teret bolesti i svakodnevno ga prikazuje na oltaru za spas duša, kazao je mons. Uravić.

Svečanost su uveličali i muški članovi riječkog katedralnog zbora koji su animirali misno slavlje pod vodstvom maestra Načinovića uz glazbenu pratnju s. Regine. (S.J.)

Skip to content