Velika Gospa svečano proslavljena u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi
Kategorija:
Vijesti

U ponedjeljak, 14. kolovoza u župi Uznesenje Blažene Djevice Marije u Rijeci svečano je proslavljena svetkovima Velike Gospe. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Bojan Rizvić u zajedništvu sa župnikom mons. Sanjinom Francetićem i svećenicima Riječke nadbiskupije.

U propovijedi je govorio o ljepoti Božje riječi koju slušamo u liturgijskom slavlju. Ona nas uvlači u sam naum spasenja, želi naše misli, srce i naš život usmjeriti prema onome koji izgovara te riječi, a to je Bog, rekao je propovjednik. Dodao je da ono što je učinjeno u životu Blažene Djevice Marije, moguće je i u našem životu. „Blaženstvo, prema Božjoj riječi, sastoji se od slušanja i čuvanja Božje riječi koje se događa svaki dan, ovdje i to je jako važno za naš život – da Bog sada meni govori, da Bog u ovom trenutku želi moje srce, da Bog baš ovdje u ovom trenutku želi da i ja ostvarim blaženstvo na onaj način na koji ga je  ostvarila Blažena Djevica Marija slušajući Božju riječ i čuvajući je u svom životu. Danas kada Krist govori o slušanju Božje riječi u suvremenom i modernom svijetu koji je po svemu moderan i koji nam omogućuje redoviti dodir sa svakime i na kraju svijeta, a opet taj se moderan svijet bori s nekom otuđenošću. Bori se s nekakvom samoćom koju nitko ne može savladati. Danas imamo ljude koji često imaju potrebu nekome se izreći,a nema nikoga da ih čuva i zato je danas važna pouka koja izlazi iz Božje riječi je da naučimo slušati ne samo Njegovu riječ. Slušajući Njegovu riječ imat ćemo sluha jedni za druge i znat ćemo slušati u našim svakodnevnim životnim odnosima.“

Potaknuo je vjernike na razgovor sa članovima svojih obitelji, te poručio da smo pozvani Božju riječ čuvati vlastitim životom i ne dopustiti da nam dosadi. „Božja riječ postaje pokretač njegova djelovanja, njegova praštanja, pokretač darivanja Božje ljubavi i to je bila Blažena Djevica Marija. Žena koja je znala dopustiti Bogu da djeluje u njezinom životu, koja je dopustila Bogu da bude slobodna, koja ga nije uvjetovala ni svojim željama, ni svojim slikama, ni svojim projektima kako mi često znamo Boga uvjetovati.“ Blažena Djevica Marija govori o takvom čuvanju Božje riječi gdje je ona u središtu našega života i zato je tradicija Crkve iznjedrila da je ona početak boljega svijeta jer je promijenila svijet prihvaćajući Riječ Božju, rekao je propovjednik.

Na kraju je potaknuo vjernike da im blagdan Marijina uznesenja na nebo pomogne spoznati da nismo stvoreni za ovaj svijet. Stvoreni smo za nebo i omogućeno nam je da živimo blaženstvo već ovdje na zemlji ako dopustimo da Božja riječ uđe u naš život, rekao je fra Bojan Rizvić.

Na kraju mise formirana je procesija sa svijećama ulicama grada s Gospinim kipom kojeg su nosili članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije. Po povratku u crkvu, predvoditelj slavlja pred Gosipinim kipom izmolio je posvetnu molitvu Presvetom Srcu Marijinom. Nakon molitve svi zajedno su išli u ophod oko oltara.

 

Skip to content