Uskrsna čestitka mons. dr. Ivana Devčića
Kategorija:
Nadbiskup Ivan

Draga braćo i sestre, dragi vjernici!

Dok se spremamo na proslavu Vazma ili Uskrsa razmišljamo o otajstvu uskrsnuća. Kad kažemo „uskrsnuće“, prvo na što pomislimo odnosi se na Isusovo uskrsnuće od mrtvih, a potom na ono naše koje će se dogoditi nakon smrti. Međutim, dvije su stvari neophodne za naše uskrsnuće od mrtvih: prvo, da je Isus uskrsnuo, „prvina usnulih“, kako bi rekao sv. Pavao (1 Kor 15, 20), i drugo, da vjerujemo kako on i nas može uskrisiti od mrtvih. Ali ne samo nakon zemaljske smrti već i za vrijeme našega zemaljskog života. Dakako, riječ je o duhovnom uskrsnuću. Upravo je to prvi dar koji je Isus podario svojim prvim učenicima, a zatim i svima koji mu pristupaju s vjerom, da iz duhovne obamrlosti uskrisimo na novi život. O takvom stanju duha svjedočila su i dvojica učenika iz Emausa kada su putem susrela neznanca, zapravo uskrsnuloga Gospodina, kojega nisu uspjela prepoznati sve dok on za stolom nije uzeo kruh, blagoslovio ga, razlomio i njima dao. Kaže sv. Luka u evanđelju: „Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju“ (Lk 24, 30).

Mnogi su u povijesti nakon što su sreli Isusa uskrsnuloga doživjeli duhovno uskrsnuće i postali navjestiteljima njegova uskrsnuća od mrtvih. To isto Isus očekuje i od nas danas koji u njega vjerujemo da ne klonemo duhom nego da budemo radosni i neumorni navjestitelji njegove riječi „bilo to zgodno ili nezgodno“, kako je to sv. Pavao napisao svome učeniku Timoteju (2 Tim 4, 2).

I zato, draga braćo i sestre, dragi vjernici, s molitvom da Vas uskrsli Gospodin uvijek prati na Vašem životnom putu, u Vašim radostima i žalostima, uspjesima i neuspjesima, u zdravlju i bolesti, u radosti i tuzi, kao što je na uskrsni dan pratio dvojicu svojih učenika na njihovu putu, i da i Vas ne prestaje učvršćivati u vjeri da je On doista uskrsnuo, kao što je učvrstio njih, te i Vi budete neumorni svjedoci njegova uskrsnuća, čestitam Vam blagdan uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista sa željom da Vas u osobnom životu i radu uvijek vodi uskrsno svjetlo i radost! Budući da ove godine katolici i naša pravoslavna braća na isti dan slave Uskrs, vjernicima pravoslavne vjere od srca čestitam i zaželim, kako kažu vjernici koji slave po julijanskom kalendaru: Hristos vaskrse. Vaistinu vaskrse.

 

Skip to content