U srcu obnovite svoje mandate
Kategorija:
Vijesti

web-katehetski3Katehetski dan Riječke nadbiskupije

Vjeroučiteljice i vjeroučitelji, katehete te odgojiteljice i odgojitelji u vjeri Riječke nadbiskupije okupili su se 27. kolovoza u Nadbiskupskom domu kako bi proslavili Katehetski dan. Tradicionalni je to susret, na početku nastavne godine, osoba koje imaju mandat za prenošenje vjere, a posebno je važan onima koji će taj mandat po prvi puta svečano dobiti ili ga produžiti. Takvih je ove godine bilo 34, od toga je troje njih mandat dobilo na neodređeno vrijeme, a mandate im je svečano uručio nadbiskup Ivan Devčić u katedrali sv. Vida.

Susret je započeo u dvorani Nadbiskupskog doma uvodnim riječima predstojnice Katehetskog ureda Ksenije Rukavina Kovačević, poticajnim riječima nadbiskupa Devčića te predavanjem o prenošenju vjere i liturgiji mr. Marija Gerića. Molitveno-meditativni uvod pripremio je bračni par Barbarić.
Predstojnica Ureda, Rukavina Kovačević, uz zahvalu vjeroučiteljima za sav trud koji ulažu, potaknula ih je da u svakom trenutku svoga poslanja, u svakom susretu s djecom, pokazuju da im je stalo do te djece koju podučavaju, a time i da im je stalo do mjesne Crkve. Posebno je istaknula potrebu suradnje s roditeljima kao jedan od prioriteta budućeg djelovanja.
Nadbiskup je okupljenim prenositeljima vjere poručio da njihov godišnji susret i proslava Katehetskog dana sliči redovitim okupljanjima svećenika i redovnika kada obnavljaju svoje svete zavjete. „Ovo je dan kada će neki od vas dobiti novi mandat, nekima će se mandat obnoviti, a oni koji ga već imaju na neodređeno vrijeme mogu u srcu obnoviti svoje mandate, obnoviti svoju unutarnju motivaciju da s ljubavlju i radošću budu vjeroučitelji.“

web-katehetski2Mr. Mario Gerić govorio je o prenošenju vjere u kontekstu liturgijskog slavlja. Prvi cilj katehetskog djelovanja je da se čovjek okreće otajstvu Isusa Krista. „Vjera je odgovor na Božju riječ koja nam dolazi u susret. To dakle nije puko vjerovanje u zadane forme, nego susret s Bogom. Najbolji način za taj susret je u liturgijskom slavlju.“ Objasnio je kako liturgija nije nastala nakon što se formirala Crkva, nego se rađa i raste zajedno s Crkvom. Vjera se stoga na svodi na intelektualno prenošenje nego ono mora biti iskustveno. „Vjera kršćana nije svedena na individualizam nego se živi u zajednici, Crkvi i to u sakramentalnoj formi“, rekao je Gerić objasnivši kako je zbog toga upravo liturgija, misa, najljepše mjesto susreta s Bogom i najbolje mjesto za iskustveno prenošenje vjere.
Susret vjeroučiteljica i vjeroučitelja svoj je vrhunac i završetak tako imao upravo na misnom slavlju kojega je u riječkoj katedrali predvodio nadbiskup Devčić. Pod misom je svečano podijelio 34 kanonska mandata za podučavanje vjere i rad u školi ili vrtiću. (D.D.)

Foto: Miroslav Radić

Skip to content