Trsatsko svetište dobiva kip Majke Tereze
Kategorija:
Vijesti

web-majka-1Na inicijativu Zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije u ponedjeljak 13. studenog u franjevačkom samostanu na Trsatu održan je radni sastanak na temu postavljanja kipa Majke Tereze u Trsatskom svetištu. O ovoj temi razgovarali su riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, čuvar Svetišta i gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu fra Bernard Barbarić, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji Gani Xharahi, predsjednica Udruge Albanaca PGŽ Suzana Jakupi i suradnici.

Postavljanje kipa u interesu je ne samo Albanaca, nego i svetišta Majke Božje Trsatske, rekla je saborska zastupnica govoreći o inicijativi koja je krenula iz redova albanske nacionalne manjine.  Upoznat s idejom, gvardijan je kazao kako je o istoj obavijestio provincijala i franjevce. Složili su se kako je riječ o inicijativi koja će zaokružiti 15. obljetnicu od pohoda sv. Ivana Pavla II. Rijeci  te 30. godišnjicu kako je Majka Tereza posjetila Trsatsko svetište. Oboje svetaca svojim primjerima nadilaze okvire Katoličke crkve, a uzimajući u obzir njihovo prijateljstvo, jedan od prijedloga je da se kip Majke Tereze postavi ispred ulaza u trsatsku baziliku, u neposrednoj blizini kipa sv. Ivana Pavla II.

mt1Riječki nadbiskup na kraju je podržao inicijativu te istaknuo kako Majka Tereza nadilazi granice pripadnosti albanskom narodu. Ona je univerzalna veličina koja nas potiče na molitvu i karitativno djelovanje. Postavljanje kipa ove albanske svetice povod je i većeg povezivanja albanskih katolika u Republici Hrvatskoj, rekao je nadbiskup. U nastavku je predložio da Trsatsko svetište u budućnosti postane hodočasničko mjesto za redovna godišnja okupljanja vjernika albanske nacionalnosti.

U Primorsko-goranskoj županiji živi oko 3.000 Albanaca, a još više je onih koji se na proputovanjima se zaustavljaju u Rijeci i htjeli bi hodočastiti u Trsatsko svetište. Albanci se ponose albanskim podrijetlom Majke Tereze i postavljanjem kipa  Trsatsko svetište bilo bi nezaobilazno mjesto posjeta i hodočašća primorsko-goranskih, ali i Albanaca iz drugih krajeva, rekao je Gani Xharahi.

Na kraju sastanka istaknuto je kako će Zajednica Albanaca PGŽ uskoro objaviti  javni natječaj za izradu idejnog rješenja kipa Majke Tereze. Isti će biti objavljen u Narodnim novinama, te dnevnim tiskovinama. Lekaj Prljaskaj najavila je kako će kao saborska zastupnica nastojati ishodovati potrebna financijska sredstva, a o svemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Također, sudionici sastanka nadaju se kako će projekt postavljanja kipa biti dovršen do rujna 2018. godine.

Skip to content