Tradicionalno božićno čestitanje riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću
Kategorija:
Vijesti

web-cestitanjeU  ponedjeljak 18. prosinca u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“ u Rijeci održana je duhovna obnova za svećenike i đakone Riječke nadbiskupije Duhovnu obnovu vodio je vlč. mr. sc. Đuliano Trdić, voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. Nakon duhovne obnove u prostorima riječke Bogoslovije upriličeno je  tradicionalno božićno čestitanje riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću. Čestitanju su se pridružili voditelji i predstavnici redovničkih zajednica i družbi apostolskog života te predstavnici vjernika laika.

Generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić u ime nazočnih svećenika, redovnika i redovnica te vjernika uputio je čestitku nadbiskupu te iznio pregled najvažnijih događaja u protekloj godini na razini opće Crkve, Domovinske Crkve i Riječke nadbiskupije. Govoreći o proteklog pastoralnoj godini – Godini prenošenja vjere u Riječkoj nadbiskupiji, istaknuo je kako je ista bila sadržajna. U organizaciji događaja i aktivnosti u radu s obiteljima prednjačili su Katehetski ured te Ured za obitelj koji je ove godine obilježio 15. godišnjicu djelovanja. Pastoralna godina koja je u tijeku – Godina roditeljstva – za prioritete ima rad s mladima te pripremu obitelji za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u rujnu 2018. održati u Solinu, kazao je mons. Svažić.

web-bogoslovija1Govoreći o događajima koji su obilježili 2017. u Riječkoj nadbiskupiji podsjetio je na dvodnevni boravak relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci, obilježavanje 390. obljetnice isusovačkog kolegija i gimnazije u Rijeci s pripadajućom knjižnicom kao i posvete nove župne crkve sv. Ane na Donjoj Vežici. Također, među brojnim događajima istaknuo je tri đakonska i dva prezbiterska ređenja, otvaranje Centra za savjetovanje i Centra za mlade „Bl. Miroslav Bulešić“. Na kraju je nadbiskupu Devčiću čestitao Božić, ali i skorašnji imendan i rođendan.

Nadbiskup je zahvalio generalnom vikaru na izvještaju, a okupljene potaknuo na molitvu za Svetoga Oca. Kao poglavar Katoličke crkve, on na sebi nosi teret cijele Crkve koja ima različite probleme na različitim stranama svijeta. Sjetimo se kršćana koji su proganjani i ubijani. Oni su također naša braća, kazao je nadbiskup. U nastavku je istaknuo da je prisutnost Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci poticaj svima da se zauzmu za svećenička zvanja. Ona se rađaju u obiteljima i župama i prioritet nam mora biti odgoj mladih i rad s mladima, kazao je mons. dr. Devčić. Govoreći o inicijativama, osobito karitativnim koje pokreće Riječka nadbiskupija, na osobit način istaknuo je riječki hospicij kao najveću ‘propovjedaonicu’ u gradu. Crkva se nigdje s tolikim autoritetom ne predstavlja kao u hospiciju, rekao je mons. dr. Devčić.

Na kraju je zahvalnu riječ uputio redovničkim zajednicama za karitativni apostolat. Čestitajući blagdan Kristova rođenja okupljene je potaknuo na zajedništvo kazavši da samo tako možemo s većom nadom gledati u budućnost i ići joj u susret.

Skip to content