Svetkovina Svih svetih
Kategorija:
Vijesti

Svetkovina Svih svetih proslava je cijele Crkve jer slavimo uzore i naše zagovornike, ali se i prisjećamo svih naših dragih pokojnika, rekao je u srijedu 1. studenog na početku misnoga slavlja riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u crkvi sv. Romualnda i Svih svetih u Rijeci predvodeći svečano misno slavlje.

U propovijedi je vjernicima govorio o tri razine Crkve: proslavljenoj Crkvi u nebu,  trpećoj u čistilištu i putujućoj koju čine svi koji su na ovozemaljskom putu prema nebu. Trebamo težiti tome da postanemo dionicima proslavljene Crkve, rekao je nadbiskup. Na tom putu pozvani smo slijediti Isusa Krista koji nam u nebu ‘pripravlja mjesto’. On je Put, Istina i Život i slijedeći njega, stići ćemo u kraljevstvo Božje po uzoru na mnoge svece koji su to činili. Isus povezuje sve tri razine Crkve. Nas – putujuću Crkvu, proslavljena Crkva povezuje s trpećoj kojoj su potrebne naše molitve. Zato je potaknuo okupljene na svakodnevnu molitvu za duše u čistilištu.

Zaključujući propovijed kazao je kako put do Golgote nije Isusov put, nego ga je on prvi prošao.  Vjernicima je poručio da se na tom putu ne daju zavesti krivim putovima. Nakon mise nadbiskup je kod središnjeg križa na mjesnom groblju predvodio molitvu odrješenja za duše pokojnika.

Skip to content