Svečano proslavljen blagdan svetoga Vida
Kategorija:
Vijesti

web-svid1Nužno je mučeništvo služenja i ljubavi

Dostojanstveno i svečano u četvrtak 15. lipnja u Rijeci je proslavljen blagdan sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Središnje euharistijsko slavlje na Trgu riječke rezolucije predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, a prethodila mu je procesija od Katedrale i ulicama grada u kojoj su članovi Zdruga katoličkih skauta nosili kip i relikvije sv. Vida. Također, nakon svečane pontifikalne mise koju je u prijepodnevnim satima u riječkoj prvostolnici predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić do procesije, u katedrali sv. Vida vjernicima je na čašćenje bila izložena relikvija sv. Vida uz počasnu stražu Bratovštine Čudotvornog raspela čiji članovi su sudjelovali kasnije i u procesiji i misnom slavlju. Uz mnogobrojne svećenike, vjernike, predstavnike brojnih zajednica i udruga, redovnike i redovnice, županijske i gradske dužnosnike, u procesiji i misi sudjelovali su porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša, krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, novi začasni kanonik Riječke nadbiskupije opat dr. Christopher Zielinski OSB Oliv., predstojnik Ureda za liturgiju Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata te domaćin, riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić koji je uputio pozdravnu riječ.
web-svid2Biskup Križić je u propovijedi vjernike upoznao sa životom i mučeništvom sv. Vida. Kazao je kako su u prvim stoljećima kršćanstva mnogi mučenici htjeli biti što sličniji Kristu što na žalost danas, kada je na globalnoj razini riječ o žrtvovanju života, nije slučaj. Upozorio je kako pojedini, zbog političkih ili drugih razloga, žrtvuju svoj život kako bi ubili druge.

Također, danas će mnogi zatajiti svoju vjeru, neće se prije jela prekrižiti u nazočnosti drugih osoba, kao niti stati u obranu Istine kako se ne bi zamjerili društvu. Nedostaje autentičnog kršćanskog života, upozorio je propovjednik. Vjera nije laka stvarnost i nužno je mučeništvo služenja i ljubavi. Bez toga nema svetosti, rekao je biskup Križić. Podsjetio je da žrtve koje činimo iz ljubavi prema nekome, nisu teške. Problem je kada te ljubavi nestane, onda nastaje razdor. To se ne odnosi samo na odnose u obitelji, nego i na globalnoj razini. Kada nestane ljubavi i žrtve za bližnje, tada nastaju podjele. Na kraju je potaknuo vjernike da ne čine žrtve i dobročinstva radi vlastite samopromocije, nego u skrovitosti.

web-svid3Nakon popričesne molitve članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, ispred nadbiskupa Devčića, starješine i vjeroučitelja Marina Miletića te predsjednice Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije  Asje Pavlović,  obnovili su obećanja i položili prisegu.

Skip to content