Svečani prijem djece Banjolučke biskupije
Kategorija:
Vijesti

web-banjaluka1Trideset djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz Banjolučke biskupije drugu godinu u kontinuitetu ljetuju u Driveniku. U pratnji župnika iz Prijedora vlč. Marka Vidovića te katoličkim skautima volonterima, borave od 1. srpnja do 8. srpnja u Pastoralnom domu bl. Alojzije Stepinac u Driveniku, sjedištu Zdruga katoličkih skauta Hrvatske koji im je i ove godine domaćin i organizator besplatnog ljetovanja.

Katolički skauti pripremili su djeci bogat program ispunjen kupanjem na plažama Crikvenice, Rijeke i Opatije, susrete, niz radionica međusobnog uvažavanja, tečaj ronjenja u suradnji s KPD Ina – Kostrena, posjet HNK Rijeka, odlazak na projekciju filma u CineStar te upoznavanja znamenitosti primorskog kraja. U srijedu 5. srpnja posjetila su  Nadbiskupijski ordinarijat u Rijeci i na svečanom prijemu susrela se s biskupskim vikarom Riječke nadbiskupije mons. Matijom Matičićem, pročelnicom Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Editom Stilin te ravnateljicom Prve sušačke hrvatske gimnazije Đuditom Franko.

Starješina Zdruga katoličkih skauta, Marin Miletić, upoznao je okupljene s aktivnostima koje katolički skauti kroz godinu realiziraju kazavši da je jedan od najvažnijih projekata omogućavanje besplatnog ljetovanja potrebitim skupinama. Nakon djece iz Banjolučke biskupije, u Drivenik dolaze djeca iz Srebrenice, zatim beskućnici iz Zagreba te djeca iz jednog zagrebačkog doma za odgoj djece i mladeži. Toga ne bi bilo da nema otvorenosti ljudi za pomoć u realizaciji ovih projekata, rekao je Miletić te zahvalio Riječkoj nadbiskupiji,  Primorsko-goranskoj županiji i Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji. Dobrodošlicu djeci uputio je biskupski vikar i rektor katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić. Zahvalio je skautima na velikom zalaganju, a djeci poručio da se trude izgrađivati zajedništvo u različitosti.

web-banjaluka2Župnik Prijedora vlč. Vidović kazao je kako djeca dolaze iz župa: Ljubija, Prijedor, Ravska i Bosanske Dubica. Zahvalio je organizatorima i podupirateljima ljetovanja rekavši da mnoga djeca bez ovoga projekta ne bi mogla doći na more. Govoreći o položaju katolika u Republici Srpskoj, istaknuo je kako su djeca većinom iz miješanih brakova, te da u školama katolički vjeronauk pohađa tek mali broj školaraca. U razredima je jedan učenik, negdje dva, najviše u jednoj školi šestero djece pohađa katolički vjeronauk. Oni su svjedoci vjere u Banjalučkoj biskupiji, rekao je vlč. Vidović.

Prigodnu riječ uputile su ravnateljica  Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudita Franko i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin. Stilin je pohvalila volonterski rad skauta kazavši kako će PGŽ i dalje podupirati projekte koji su u njihovoj organizaciji. Starješini Zdruga, Marinu Miletiću uručila je prigodan dar, kao i skautima i gostima iz Banjolučke biskupije.

Boravak u Rijeci djeca će iskoristiti za posjet Trsatskom svetištu, katedrali sv. Vida, Postulaturi službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, šetnji gradom Rijekom i kupanjem na jednoj od riječkih plaža. Nakon Nadbiskupskog ordinarijata obišla su prostore Radio Skauta, a u večernjim satima djeca će biti posebni gosti HNK Rijeke i na stadionu Rujevica gledati utakmicu HNK Rijeke i NK Celja.

Skip to content