Svaki Svjetski dan bolesnika je ispit savjesti
Kategorija:
Vijesti

web-kantrida1U povodu 25. svjetskog dana bolesnika riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u četvrtak 9. veljače misno slavlje u Doma za starije i nemoćne „Kantrida“ i pod misom, u zajedništvu s drugim svećenicima, podijelio sakrament bolesničkog pomazanja. Misnom slavlju odazvao se veliki broj korisnika Doma, ravnateljica Marija Maras s medicinskim i drugim osobljem, predsjednica Organizacijskog odbora proslave Svjetskog dana bolesnika u Rijeci dr. Asja Valković – Misa sa suprugom te učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije s profesorom Brankom Ivošević koji su misu glazbeno animirali.

Nadbiskup je ukratko predstavio poruku pape Franje u povodu 25. svjetskog dana bolesnika kazavši kako je upućena i bolesnima i onima koji o njima skrbe. Sveti Otac poznat je po naglašenoj brizi za siromašne, bolesne i sve koji trpe. Zahvalni smo mu što zdrave i društvo potiče na bolju brigu za bolesnike, ali i što to čini i svojim promjerom, rekao je propovjednik.

U nastavku je kazao kako nas trebaju ohrabriti riječi iz poslanice Rimljanima: „Ako je Bog za nas, tko će biti protiv nas?“. Ništa nas ne može odvojiti od ljubavi Božje jer iz nje crpimo snagu. Želim da vjerujete u tu ljubav i dopustite Gospodinu da vas u svojoj milosti ojača. Govoreći o svetopisamskom tekstu o milosrdnom Samarijancu, kazao je kako nas tekst pozivaju na brigu za slabe i bolesnike. U današnjem kontekstu, ovaj tekst govori o bezosjećajnim ljudima koji nemaju vremena za stare i bolesne i uvijek im je važnije nešto drugo. Isus takve osuđuje na neki način, jer Bog od nas očekuje da budemo milosrdni. S druge strane, Samarijanac je bio poganin i u današnje vrijeme mnogo je onih koji nisu vjernici, ali svojim primjerom i brigom za druge nama su ispit savjesti.

web-kantrida2Također, mi smo ti koji su izranjeni i sjedimo pored ceste, a Isus je ‘milosrdni Samarijanac’. Svakome od nas potreban je netko da ga sasluša, razumije, netko s kime u bolesti, ranjivosti i samoći možemo razgovarati, rekao je nadbiskup.

Govoreći o proslavi Svjetskog dana bolesnika istaknuo je kako ga je sv. Ivan Pavao II. ustanovio kako bismo se zapitali što činimo za potrebe izranjenih i bolesnih. Svaki Svjetski dan bolesnika je ispit savjesti, kako zdravima, tako i bolesnima. Slabi i bolesni moraju se zapitati na koji način su prihvatili svoje trpljenje. Prihvaćaju li ga s Gospodinom i time daju tom trpljenju dublji smisao. Isus nam je svojim primjerom, ali i riječima poručio da iako su ti trenuci vrijeme kada smo ovisni jedni o drugima, prihvaćanjem naše bolesti i trpljenja po uzoru na njega, možemo druge dovesti k spasenju. Bolest treba prihvatiti kao nošenje križa s Isusom, rekao je propovjednik.

Nakon misnog slavlja nadbiskup je sa svećenicima obišao nepokretne korisnike Doma i udijelio im sakrament bolesničkog pomazanja.

 

Skip to content