Skupština svećenika Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

web-svecenicka1U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u ponedjeljak 16. listopada održana je redovna jesenska Skupština svećenika Riječke nadbiskupije.

Nakon molitve Trećeg časa, predavanje na temu: „Neka pravila za ispravan odnos svećenika prema vjernicima – psihološki vid“, održao mr. sc. Đuliano Trdić, voditelj Savjetovališta Riječke nadbiskupije. U prvom dijelu govorio je o razinama intimnosti u komunikaciji. Istaknuo je da su svećenici na određeni način svojom pojavom autoritet vjernicima i važno je znati odnos moći u komunikaciji, jer se ista na žalost može i zlorabiti. Govoreći o trima razinama komunikacije, psihofiziološkoj, psihosocijalnoj i razumsko-duhovnoj, pojasnio je da ljudi, za razliku od životinja, posjeduju treće navedeno, no ista je uvjetovana s prve dvije. Da bi čovjek našao Boga, mora tražiti drugog čovjeka, rekao je predavač. Biti s ljudima svećenikovo je poslanje i u onoj mjeri u kojoj smo svjesni psihosocijalnog života, toliko ćemo biti povezani s vjernicima. Teško je nositi tuđi križ ako je križ vlastitog života nepodnošljiv. Svećenik je taj koji bi trebao biti s ljudima, pružiti im oslonac i sigurnost, no s druge strane potrebno je postaviti granice tog odnosa, poručio je mr. sc. Trdić.

web-svecenicka2Od svećenika se traži da ima stabilnu i jaku osobnost tj. da ostane unutar teških i zahtjevnih situacija zadržavajući kreativnost za različite protivštine, da svom naporu i odricanjima da smisao, da zna prihvatiti neuspjeh, da zna biti sam, poručio je predavač. U drugom dijelu izlaganja govorio je o odnosu moći i socijalnim utjecajima na svećeničke stavove. Stavovi se mogu prenositi: prisilom, kompenazijom (nagradom), legitimnim utjecajem, utjecajem percepcije, informiranjem te referentnim utjecajem,  a za svećenika je preporučljiv informativni utjecaj. Vjerniku se daje cjelovita informacija o crkvenom nauku i održava autoritet, pojasnio je predavač. Na kraju je upozorio kako je u pastoralu s vjernicima najteže pronaći mjeru autoriteta koja će biti između popustljivosti  i strogosti te da je potrebno paziti da se ne povrede profesionalne granice u tom odnosu.

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić na skupu je najavio otvorenje Centra za mlade Riječke nadbiskupije „Bl. Miroslav Bulešić“ potaknuvši svećenike na podršku. Dodao je da je nazvan po osobi koja je uzor mladima. Skupština je zaključena zajedničkim ručkom svih sudionika skupa.

Skip to content