Škola nije samo mjesto gdje se stječu nove spoznaje, nego je i škola ljubavi
Kategorija:
Vijesti

web-skolska1Preduvjet svakom uspjehu, kako školskom tako još više onom životnom, je da svatko neumorno u svom srcu raspiruje milosni dar Božji, tj. darove i talente koje mu je, svakome prema njegovoj volji i mjeri, Bog udijelio, rekao je u četvrtak 28. rujna u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodeći svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga u povodu početka nove školske godine.

Vjeroučiteljima i profesorima za uzora je dao sv. Pavla koji se za molio svog učenika Timoteja. Razliku između učitelja vjernika i onoga koji to nije čini upravo praćenje svojih učenika molitvom i dok su u školi i kada iz nje iziđu, tj. kada je završe i odrastu, kazao je propovjednik. Također, potaknuo ih je na suradnju s roditeljima i upoznavanje obiteljskih prilika njihovih učenika s ciljem kvalitetnije međusobne suradnje. Nadbiskup je istaknuo i da je lijepo slušati učenike koji se nakon mnogo godina pohvalno i oduševljeno prisjećaju  svojih učitelja i profesora. To je znak da su ih dobro odgajali, da su im bili ne samo prenositelji znanja nego i istinski prijatelji i odgojitelji za ispravan život. To i vama, dragi vjeroučitelji i profesori, od srca želim i od Boga molim. Neka se zbog vašeg prijateljskog ponašanja i zauzeta djelovanja vaši učenici uvijek rado sjećaju i vas i vaše škole, rekao je nadbiskup.

web-skolska2Zaključujući propovijed izrazio je želju da škola ne bude samo mjesto gdje se stječu nove spoznaje, nego i škola ljubavi po uzoru na ljubav kojom Isus sve ljubi. Zadaća škole nije samo poučavati i posredovati razne spoznaje nego i učvršćivati životnu vezu učenika s Isusom. Tu vezu učenika mogu s Isusom učvrstiti samo oni koji su već s njim povezani i iz njegovih životnih korijena crpe životnu snagu za svoj život i djelovanje, rekao je nadbiskup. Okupljene vjeroučitelje i profesore potaknuo je da se usporedo sa stručnim usavršavanjem trude dublje ukorjenjivati u Isusu, u njegovu božanskom srcu, koje je puno ljubavi i milosrđa prema svima, a posebno prema najmanjima. Njih vam njihovi roditelji s velikim pouzdanjem i nadom povjeravaju, zaključio je nadbiskup.

Na kraju mise povjerenik za mlade Riječke nadbiskup vlč. Marko Šarić zahvalio je  predvoditelju misnog slavlja, svećenicima, profesorima i učenicima na sudjelovanju, te ih pozvao 18. listopada na otvorenje Centra za mlade koji se nalazi u blizini sveučilišnog Kampusa na Trsatu.

 

Skip to content