Riječka nadbiskupija, PGŽ i Veleučilište u Rijeci u projektu zaštite maruna
Kategorija:
Vijesti

web-maruni1
Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, direktor nadbiskupijske tvrtke Domus Laurana d.o.o. vlč. Josip Tomić,, načenik Općine Lovran Bojan Simonič, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ Melita Raukar sa suradnicima obišli su u ponedjeljak 9. listopada kolekcijske nasade pitomog kestena (maruna) na Sjemenišnom dobru u Lovranu. Zajedničkom suradnjom Riječke nadbiskupije, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i Veleučilišta u Rijeci 2016. godine posađeno je 200 sadnica intruduciranih i autohtonih sorti čime je omogućeno gospodarenje autohtonim sortimentom pitomog kestena (maruna) s ciljem edukacije, proizvodnje sadnog materijala te zaštite autohtonog sortimenta Primorsko-goranske županije.

Riječki nadbiskup izrazio je zadovoljstvo suradnjom  koja je na korist cijeloj zajednici i s ciljem očuvanja maruna. Također, Sjemenišno dobro u Lovranu na kojemu su zasađeni nasadi, moguće je proširiti i na dodatnih 2, 5 ha zasaditi i druge kulture specifične za ovo podneblje poput lovranske trešnje, rekao je nadbiskup. Nije isključio mogućnost i da se još neka zemljišta Riječke nadbiskupije stave u funkciju očuvanja autohtonih sorata primorsko-goranskog kraja.

web-maruni2Riječ je o prvom voćnjaku maruna u Primorsko-goranskoj županiji, kazao je župan Komadina. S inicijativom se krenulo prije pet godina kada je bolest zahvatila marune na lovranskom području, te je pohvalio zalaganje Riječke nadbiskupije za zaštitu autohtonih sorata.

Za realizaciju projekta PGŽ je izdvojila 90. 000 kuna, a zemljište veličine 1 ha ustupila je Riječka nadbiskupija. Puna rodnost očekuje se tek za pet godina i donosit će 30 do 50 kg ploda po stablu, najavio je dr. sc. Željko Prgomet s Veleučilišta u Rijeci.

Skip to content