Riječani dostojanstveno i s pijetetom odali počast Vukovaru
Kategorija:
Vijesti

Dostojanstveno i s pijetetom mnogobrojni Riječani odali su počast Herojskom gradu kroz manifestaciju „Vukovar u Rijeci“ koju su jedanaestu godinu u kontinuitetu u srijedu 15. studenog  organizirali  Katolički skauti Riječke nadbiskupije, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Zajednica udruga branitelja iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Klub navijača Armada Rijeka.

Vukovarski bojovnici, pripadnici HOSa i Tigrova Damir Radnić, Viktorin Jurić Paša, Luje Soldić, Emil Pernar te Domagoj Pavić, Vladimir Alf Balgač, Darko Zlodi i Damir Pučak kao predavači, uveličali su obilježavanje 26. obljetnice najtežeg dana u novijoj hrvatskoj povijesti – dana kad je pao grad heroj i počinjen masakr u Škabrnji.

Program „Vukovar u Rijeci“ trajao je čitavog dana. Hrvatski vitezovi održali su dva sata povijesti, prvi za učenike Ekonomske škole, a drugi u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji. Posjetili su i Klub navijača Armada te zajedno s njima upalili svijeće na Kantridi kod spomen-obilježja poginulim herojima iz Armade. Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u nadbiskupskom ordinarijatu susreo se s vukovarskim braniteljima i u dvosatnom razgovoru zanimao za događaje povezane uz ove heroje Domovinskog rata.

Središnji dio programa započeo je predavanjem u Svečanoj dvorani Izidora Kršnjavija Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci gdje u 19h počela prigodna akademija sa svjedočanstvom heroja branitelja Vukovara, pripadnika Tigrova – Vladimira Alfa Balgača i Damira Pučaka. Uvodnu riječ potpore i zahvale održala je ravnateljica PSHG prof Đudita Franko, a pjevali su članovi zbora PSHG. U 20 sati  kolona gimnazijalaca i uzvanika spustila se u mimohodu sa svijećama u rukama do Mosta hrvatskih branitelja Domovinskog rata i sjedinila pred Mostom s kolonom koja je krenula iz Vukovarske ulice, od murala VUKOVAR predvođena Armadom i braniteljima sa zastavama Hrvatske, Vukovara, Armade i braniteljskih udruga.

Obje kolone, sa istočne i zapadne strane grada Rijeke našle su se u isto vrijeme, u 20.30 na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata gdje je održana molitva za sve poginule u Vukovaru i Hrvatskoj koju je predvodio kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak. Vicerektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci vlč. Marko Stipetić zajedno s bogoslovima, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije mons. Sanjin Francetić, zajedno sa župnim vikarom vlč. Pavom Đikom i sušačkim župnikom vlč. Sinišom Vujčićem svojim dolaskom i sudjelovanje podržalisu  ovaj izniman događaj. Položeno je cvijeće i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje.  Zapjevala se »Rajska djevo, kraljice Hrvata« te nakon molitve »Bože čuvaj Hrvatsku«. Nakon minute šutnje, članovi KN Armade zapalilili su 26 baklji za 26. godina bez zaborava.

web-vukovar1Nakon X. Vukovara u Rijeci, posebno posvećene dr. Zlatku Tomašiću, ovogodišnje će obilježavanje 26. obljetnice dana koji je zauvijek promijenio Hrvatsku ostati zabilježeno po bakljadi Armade s 26. baklji upaljenih na istočnoj strani Fiumare i riječima Tigra Damira Pučaka, iste koje je ponavljao i preminuli dr. Tomašić:“Nama u ratu najjače oružje je bila puška, a u miru je najjače oružje znanje. Mi smo se izborili puškom za Hrvatsku, a vi nastavite dalje boriti se znanjem, da ne odustajete.“ (V.S.Š.)

Skip to content