Relikvija tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića dolazi u Rijeku
Kategorija:
Vijesti

Gospa Lurdska RijekaKongregacija za kauze svetaca u lipnju o. g. odobrila je da sarkofag s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića ponovno može napustiti Padovu i hodočasti do svečeva rodnog kraja u Herceg Novi te da se putem zaustavi u više hrvatskih (nad)biskupija, među njima i Riječkoj nadbiskupiji.

„Imajući u vidu pristanak dijecezanskih biskupa, ovaj Dikasterij ne vidi nikakvu teškoću u tome da pozitivno odgovori na spomenuti zahtjev, ukoliko Vaša Preuzvišenost imenuje jednog Nosača (portitor) koji će pratiti relikvije sve do njihova povratka na izvorno mjesto pokopa. Molim Vas da, na kraju hodočašća, pošaljete ovome Dikasteriju zapisnik o svemu što se dogodilo“ – stoji u dopisu kojega potpisuje pročelnik Kongregacije, kardinal Angelo Amato. Molbu je uputio padovanski biskup mons. Claudio Cipolla.

Već ranije bila je razmatrana mogućnost ponovnog dolaska relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića u Hrvatsku, da bi 14. ožujka u Dubrovniku na sastanku Odbora za organizaciju sastavljen definitivan program hodočašća.

Sarkofag sa svečevim tijelom kreće iz Padove u četvrtak, 14. rujna u 7 sati. Dolazak u Zadar predviđen je u 14 sati. Nakon Liturgije dočeka i molitve pred relikvijama, održat će se misa, te bdijenje. Odlazak relikvija iz Zadra predviđen je u 7 sati, a dolazak u Herceg Novi u 13 sati. Po dolaska slijedi Liturgija dočeka, molitva pred relikvijama, misa, bdijenja, te noćenje relikvija u crkvi sv. Antuna u Herceg Novom. Trećega dana, u subotu 16. rujna od jutarnjih sati bit će omogućena molitva i čašćenje sv. Tijela. Mise će biti u 10 i 16 sati, a potom ispraćaj za Dubrovnik, gdje se dolazak planira oko 20 sati. Bit će organizirano bdijenje. U nedjelju 17. rujna mise će uz svečevo tijelo biti u 9 i 11 sati. Oproštaj i odlazak za Split je u 14 sati. Doček relikvija u Splitu je oko 18 sati, a misa u 19 sati.

lpProgram hodočašća u Rijeci

Nakon mise 18. rujna u Splitu u 8 sati, tijelo sv. Leopolda krenut će za Rijeku. Sv. Leopold Bogdan Mandić tijekom svog života kratko je boravio u Rijeci i to svega 28 dana. Bilo je to tijekom 1923. godine, od 16. listopada do 11. studenoga. Boravio je u kapucinskom samostanu koji se nalazi uz crkvu Gospe Lurdske na Žabici i bio je omiljeni hrvatski ispovjednik u gradu koji je tada bio pod talijanskom vlašću.

U Rijeci će svečani doček i misa biti u crkvi Gospe Lurdske u ponedjeljak 18. rujna u 19 sati, a potom bdijenje. Posljednjega dana hodočašća u utorak, 19. rujna od jutarnjih sati bit će omogućena molitva pred relikvijama. Svečano misno slavlje na rasporedu je u 10 sati. Ispraćaj i polazak relikvija za Padovu predviđa se oko 14 sati.

Kao i pri dolasku u Zagreb, prijevoz Sarkofaga sv. Leopolda Bogdana Mandića izvršit će Croce Verde te će 11 njihovih članova pratiti tijelo na cijelome putu. Uz njih, sarkofag će pratiti i pet talijanskih kapucina, te hrvatski kapucini i provincijal slovenskih kapucina te svećenik Kotorske biskupije. O možebitnim promjenama u programu javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Skip to content