Proslavljen Dan posvećenog života
Kategorija:
Vijesti

web-svijecnica1Svetkovina Prikazanja Gospodinova u Hramu sadrži glavna otajstva naše vjere, rekao je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodeći nadbiskupijsku proslavu Dana posvećenog života – Svijećnicu u četvrtak 2. veljače u katedrali sv. Vida u Rijeci. Doziva u svijest da Bog ispunja svoja obećanja. Obećao je Spasitelja i poslao nam je svoga Sina. Također, Bog je obećao obnoviti narušeni Savez s ljudima što je ostvareno u utjelovljenju i dolasku Isusa. U Kristu je obnovljen Savez, a darovano nam je i novo bogoštovlje, rekao je nadbiskup.

Dodao je da je grijehom čovjek potpao u smrt, a Isus se toliko poistovjetio s nama i otkupio nas svojom žrtvom. Ovim blagdanom slavi se njegova pobjeda nad smrću, ali i naša pobjeda ako vjerujemo u Isusa. Tada možemo iz smrti preći u život. Blagdanom Svijećnice spominjemo se našeg susreta s Gospodinom. Pojasnio je to s primjerima iz pročitanih svetopisamskih tekstova o starcu Šimunu i proročici Ani. Istaknuo je da Bog ispunja svoja obećanja iako ponekad na to ispunjenje moramo dugo čekati.

web-svijecnica2U nastavku je okupljene vjernike upoznao s poviješću slavljenja ove svetkovine. Nastala je u Jeruzalemu da bi se u Rim proširila između 6. i 7. stoljeća kada su počele i procesije kao čin pokajanja. Tek u 10. st. uveden je blagoslov svijeća koje će se koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama. Svijeća je simbol Krista, njegovog života i djela, ali i nas vjernika jer Isus izgara za nas i za naše spasenje. Ovaj blagdan u središtu ima prikazanje-žrtvu, ali i radost susreta s onim kojega se iščekuje. S jedne strane imamo križ, a s druge radost uskrsnuća, pojasnio je propovjednik.

Redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama te svim vjernicima zahvalio je na trudu što izgaraju požrtvovnošću da drugima otkriju smisao života – Isusa Krista. Na kraju je pozvao na zajedništvo unutar samostana, mjesne Crkve te obitelji. Apostrofirajući slugu Božjega kardinala Franju Kuharića, kazao je da nijedno crkveno učiteljstvo ne može učiniti više u prenošenju vjere, od kršćanske obitelji. Potaknuo je sve na pomoć obiteljima u prenošenju vjere, te da svojim zalaganjem i susretljivošću u susretu s bližnjima budu Isusovo svjetlo.

Skip to content