Proslavljen Dan braka
Kategorija:
Vijesti

web-dan-brakaU nedjelja 12. veljače  Dan braka proslavljen je u župama Riječke nadbiskupije. Generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida tijekom kojega su bračni parovi obnovili bračne zavjete. Ovime je ujedno zaključen 3. obiteljski tjedan u Riječkoj nadbiskupiji – Tjedan ZA obitelj kojega je organizirao Ured za obitelj Riječke nadbiskupije.

Generalni vikar je na početku istaknuo kako su život, brak i obitelj tri povezane stvarnosti što je istaknuto i u Tjednu ZA obitelj. Program je počeo na Dan života 5. veljače, a zaključen na Dan braka. U propovijedi je kazao da je sakrament braka temelj za obitelj te pojasnio značenje riječi ‘ženidbeni savez’. Njime nas Crkva želi podsjetiti da smo povezani sa Savezom kojega je Bog sklopio na Sinaju, ali istovremeno je savez Krista i Crkve. Isus želi da ženidbeni savez bude slika njegovog saveza s Crkvom i taj savez ne bi trebao biti samo izvanjski, nego bi bračni parovi trebali uspostaviti zajednicu vječnog života, rekao je mons. Svažić.

Brak je prilika da se pojedinci razvijaju, jer bračni drugovi nadopunjuju jedan drugoga i u braku se moraju uvijek pitati što mogu učiniti da onaj drugi bude sretan. To je istinska ljubav i ako toga nema, sve drugo ‘pada u vodu’, rekao je propovjednik. Govoreći o bitnim svojstvima ženidbe, mons. Svažić je istaknuo rečenicu iz Svetog pisma: „Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo.” (Post 1,28; 2,2) Upozorio je na preljub koja počinje pogledom i čovjek mora paziti što misli. Na to poziva i evanđelje. Bračna vjernost, a njome i nerazrješivost ženidbenog saveza i riječi ‘Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja’ (Mt 19,6), pozivaju na to. U braku je važna sakramentalnost i susret s Isusom. Potrebno je biti otvoren Božjoj milosti kroz čitav bračni život. U nedostatku toga leži sva tragedija onih bračnih parova koji su sklopili sakarment ženidbe, ali se nisu otvorili Božjoj milosti. „Budite otvorena srca Božjoj milosti. Živite sakramentalni život, molite u obiteljima. Sve to vodi ka skladnom braku.“

Zaključujući propovijed, a apostrofirajući Josemaríju Escrivu, kazao je kako je svrha braka pomoći ljudima u posvećivanju sebe. Brak je poseban stalež u Crkvi. Nije manje vrijedan, jer svetost se može i tako postići.

Skip to content