Primanje katekumena
Kategorija:
Vijesti

web-katekumeniU nedjelju, 5. ožujka u katedrali svetog Vida na misnom slavlju kojega je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić održan je obred primanja ovogodišnjih katekumena među izabranike.

U propovijedi je rekao kako su sakramenti kršćanske inicijacije važni jer preko njih postajemo dionici Isusova uskrsnuća. Govoreći o vremenu korizme kazao je da to vrijeme pred nas  stavlja pitanje kako ćemo se oduprijeti kušnjama. Evanđelje nam progovara o tome kako je Isus bio kušan. Duh Božji ga odvodi u pustinju gdje posti i moli. Dolazi đavao i onakvog izgladnjelog ga kuša, ali Isus sve to odbacuje i pokazuje da nas nikakva teškoća ne smije odvojiti od Boga, rekao je nadbiskup.

U nastavku je pojasnio simboliku četrdeset dana korizme.  To je simboličan broj koji kaže da je to vrijeme sazrijevanja, upoznavanja sebe i četrdeset dana je sveto vrijeme. Pokušajmo to iskoristiti da sazrijemo u vjeri, da obnovimo krsna obećanja, a oni koji će ih primiti da se pripreme za to. Nema čovjeka koji nema kušnje, ali s vjerom i pouzdanjem u Boga ćemo prevladati to jer ne živi čovjek samo o kruhu već i od Božjih obećanja i vjere, poručio je propovjednik.

Nakon propovjedi, biskupski vikar i rektor katedrale mons. Matija Matičić prozvao je katekumene te ih uveo u obred primanja katekumena. Na kraju misnog slavlja je rekao kako je ovo primanje lijep i impresivan obred te potaknuo okupljene vjernike da katekumene prate svojim molitvama.

Skip to content